Russerne drikker alt for meget, især vodka. Det skal begrænses, og derfor hæves mindsteprisen på en flaske til 89 rubler eller godt 15 danske kroner.
I et forsøg på at begrænse alkoholisme og umådeholden drikkeri har den russiske regering fra nytår hævet mindsteprisen på en halvlitersflaske vodka til 89 rubler, svarende til godt 15 kroner.

Skrumpelever og sygdomme som følge af alkohol er den vigtigste årsag til russiske mænds lave gennemsnitlige levealder. Den er under 60 år.

Den nye mindstepris trådte i kraft samtidig med, at politiet beslaglagde hele 21.000 liter ulovlig vodka i den sibiriske by Tjita. Vodkaen kom fra Moskva og skulle sælges langt under den ny mindstepris. Hjemmebrænderi er udbredt i Rusland, og det er svært for myndighederne at bremse russernes "egen produktion".

Russiske læger tvivler på, at den ny mindstepris får nogen gavnlig effekt på russernes sundhed. Lægerne frygter, at den høje prise vil få mange til at købe billig hjemmeproduceret, men også meget farlig vodka.

Desuden er der risiko for, at fattige russere tyer til alkohol til industriformål, eller anvender sprit, som ikke er renset tilstrækkelig.

Ifølge russiske sundhedsmyndigheder dør flere hundrede tusinde russere af alkoholrelaterede sygdomme hvert år. Druk er en af de vigtigste årsag til Ruslands dalende befolkningstal.

Ifølge officiel statistik drikker hver russer 14 liter rent sprit hvert år. Der findes ingen opgørelse over, hvor store mængde "ulovlig alkohol" der konsumeres.