Rusland-kender: Udvisning af briter er en standardreaktion

Den britiske udenrigsminister Boris Johnson har kaldt det overvejende sandsynligt, at Vladimir Putin var med i beslutningen bag giftangreb mod russisk eksspion.

Rusland-kender: Udvisning af briter er en standardreaktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rusland afstår fra at eskalere konflikt ved at udvise 23 britiske diplomater, mener tidligere dansk diplomat.

At Rusland nu udviser 23 britiske diplomater fra landet er en mild reaktion på briternes udvisning af det samme antal russiske diplomater.

Det mener den tidligere danske generalkonsul i den russiske storby Sankt Petersborg og direktør i lobbyfirmaet Policy Group Jens Worning.

- Det er ren standard. Rusland skal gøre det samme som briterne - 23 mod 23.

- Det kan lyde voldsomt, at man også vil lukke briternes generalkonsulat i Sankt Petersborg, men byen er ikke så vigtig længere, siger Jens Worning.

Han henviser til, at Danmark i år har valgt at nedlægge sit generalkonsulat i den russiske by.

- Lukningen af briternes konsulat kan komme til at skade landets erhvervsinteresser i byen. Men så er Moskva altså ikke mere end 6-700 kilometer væk. Det er ikke så vigtigt, siger Worning.

Han mener, at russerne med lørdagens reaktion undgår at eskalere konflikten med Storbritannien.

- Det er en meget forudsigelig og relativt mild reaktion, siger den tidligere generalkonsul.

Konfliktens fortsatte forløb afhænger ifølge Jens Worning af, hvor mange beviser der ligger bag briternes anklager mod Rusland og direkte mod præsident Vladimir Putin.

- Det er der, hvor sagen er virkelig eksplosiv.

- Theresa May (den britiske premierminister, red.) har sagt, at det er meget sandsynligt, at den russiske regering var involveret. Udenrigsminister Boris Johnson har kaldt det overvejende sandsynligt, at Putin kendte til det.

- Hvis der er substans i det, så er det rigtig, rigtig alvorligt, siger Jens Worning.

Ligesom Jens Worning er det britiske udenrigsministerium ikke overrasket over russernes reaktion.

Ministeriet siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det var ventet. Som reaktion bliver Storbritanniens nationale sikkerhedsråd i næste uge kaldt sammen for at drøfte, hvad der nu skal ske.

- Vor prioritet i dag er at sørge for vort personale i Rusland og bistå de, der skal tilbage til Storbritannien, lyder det i en erklæring.

FAKTA: Højpotent nervegift stammer fra sovjettiden
Rusland har lørdag udvist 23 britiske diplomater og varslet en række andre diplomatiske skridt som direkte modsvar på, at Storbritannien tidligere på ugen udviste 23 russiske diplomater.

Udvisningerne kommer i kølvandet på, at en tidligere russisk dobbeltagent, Sergej Skripal, og hans datter 4. marts blev fundet livløse i den engelske by Salisbury.

Der er ikke kommet meget ud om deres tilstand, men den beskrives stadig som kritisk.

Britiske efterforskere mener, at de er blevet syge af nervegiften Novichok, og den britiske regering har beskyldt Rusland for at stå bag angrebet.

Det ved vi om nervegiften:

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en skjult produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder "nytilkommen" på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Rusland menes ikke at have informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med en række drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftigt end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA for eksempel brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse - A-232 - har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det noget længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, som i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: Sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savl. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

Kilde: BBC, Reuters og The New York Times.

Rusland-kender: Udvisning af briter er en standardreaktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce