Rusland gør gengæld og udviser 23 britiske diplomater

Laurie Bristow, storbritanniens ambassadør i Rusland, forlader lørdag formiddag udenrigsministeriet i den russiske hovedstad, Moskva. Her har han fået at vide, at Rusland smider 23 britiske diplomater ud af landet.

Rusland gør gengæld og udviser 23 britiske diplomater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

23 britiske diplomater skal være ude af Rusland inden for en uge, siger udenrigsministeriet i Moskva.

Det russiske udenrigsministerium meddeler lørdag, at det udviser 23 britiske diplomater.

De har fået en uge til at pakke deres kufferter og være ude af landet.

Samtidig meddeler ministeriet, at Rusland annullerer tilladelsen til det britiske generalkonsulat i Sankt Petersborg - det må derfor lukke.

Briterne skal også lukke British Council. Det er Storbritanniens organisation for kultur- og uddannelsesmæssig samarbejde internationalt.

Ifølge hjemmesiden for British Council i Rusland ligger det i Moskva.

- 23 diplomater på den britiske ambassade i Moskva erklæres persona non grata og skal være ude inden en uge, hedder det i en erklæring fra udenrigsministeriet.

Erklæringen er udsendt, kort efter at Storbritanniens ambassadør, Laurie Bristow, har fået overbragt samme besked på et møde i ministeriet.

I London siger det britiske udenrigsministerium, at Ruslands reaktion er som ventet. Videre siger ministeriet, at Storbritanniens nationale sikkerhedsråd i næste uge skal drøfte situationen.

Udvisningen kommer som svar på, at Storbritannien i onsdags udviste 23 russiske diplomater. Det skete i kølvandet på angrebet med nervegift mod en russisk eksspion og hans datter.

Sergej Skripal og datteren Julia blev 4. marts fundet bevidstløse i byen Salisbury i det sydvestlige England.

Skripal er tidligere dobbeltagent, men kom til Storbritannien i 2010 i forbindelse med en udveksling af spioner mellem Rusland og USA.

Rusland har afvist at have noget at gøre med angrebet i Salisbury. Men den køber briterne ikke.

Boris Johnson, Storbritanniens udenrigsminister, sagde fredag, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, formentlig tog beslutningen om at bruge nervegift mod Skripal.

- Vores uenighed med Putins Kreml og med hans beslutning - for vi tror, at det er overvejende sandsynligt, at det var hans beslutning - handler om at bruge nervegift i Storbritanniens gader, i Europas gader, for første gang siden Anden Verdenskrig, sagde Boris Johnson

Denne melding blev mødt med vrede i Moskva.

- Det er chokerende og utilgiveligt, sagde Putins talsmand, Dmitrij Peskov, senere fredag.

Han tilføjede, at briternes udenrigsminister med anklagen har brudt alle former for takt og tone i diplomatiet.

FAKTA: Højpotent nervegift stammer fra sovjettiden
Rusland har lørdag udvist 23 britiske diplomater og varslet en række andre diplomatiske skridt som direkte modsvar på, at Storbritannien tidligere på ugen udviste 23 russiske diplomater.

Udvisningerne kommer i kølvandet på, at en tidligere russisk dobbeltagent, Sergej Skripal, og hans datter 4. marts blev fundet livløse i den engelske by Salisbury.

Der er ikke kommet meget ud om deres tilstand, men den beskrives stadig som kritisk.

Britiske efterforskere mener, at de er blevet syge af nervegiften Novichok, og den britiske regering har beskyldt Rusland for at stå bag angrebet.

Det ved vi om nervegiften:

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en skjult produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder "nytilkommen" på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Rusland menes ikke at have informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med en række drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftigt end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA for eksempel brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse - A-232 - har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det noget længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, som i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: Sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savl. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

Kilde: BBC, Reuters og The New York Times.

Rusland gør gengæld og udviser 23 britiske diplomater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce