Rapport: Langt færre omkom i Haiti-skælv

Ny undersøgelse sår tvivl om antallet af omkomne under jordskælvet i Haiti i januar 2010. På billedet ses beboere i hovedstaden Port-au-Prince krybe i ly for regnvejr, som kostede tre børn livet fredag.
Foto: AP Photo/Polfoto

Rapport: Langt færre omkom i Haiti-skælv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge ny undersøgelse blev langt færre mennesker dræbt under jordskælvet i Haiti i 2010 end hidtil antaget

Langt færre mennesker omkom under jordskælvet i Haiti i januar 2010 end de 250.000 som indtil nu har været den generelle antagelse. Antallet af hjemløse er muligvis også langt mindre end hidtil skønnet.

Det viser en ny undersøgelse fra den statslige amerikanske hjælpeorganisation USAID. De nye tal kan få indflydelse på den hjælp, USA og andre bidrager med til genopbygningen af det fattige land.

Undersøgelsen er lavet over en periode på én måned, hvor USAID gik fra hus til hus i det jordskælvsramte område. Beboerne blev blandt andet spurgt om, hvor mange i bygningen, der omkom under katastrofen.

På baggrund af undersøgelsen konkluderer USAID i et foreløbigt udkast til den endelige rapport, at mellem godt 46.000 og knap 85.000 mennesker omkom som følge af jordskælvet. Langt færre end de 250.000, som det hidtil har været vurderet.

Samme tendens gælder antallet af hjemløse. FN har tidligere skønnet, at 680.000 mistede deres hjem, men ifølge rapporten er det tal alt for højt. Det korrekte antal er måske helt nede på fem til ti procent af FN's skøn.

Ifølge USAID kan de nye oplysninger få store konsekvenser for den internationale bistand til genopbygningen af Haiti.

USA og andre lande har bidraget med milliarder af kroner i nødhjælp og bistand efter jordskælvet, og for mange fattige haitianere har det været en gylden anledning til at forbedre deres livsvilkår, skriver nyhedsbureauet AFP.

64 procent af de huse, der blev registreret som ubeboelige efter jordskælvet, er beboet, fremgår det blandt andet af undersøgelsen.

Præsident Michael Martelly har endnu ikke kommenteret de nye oplysninger, men en regeringstalsmand finder konklusionerne overraskende.

- Vi fastholder de officielle tal, og synes det er overraskende, at der nu tales om helt andre tal, siger talsmanden.

Rapport: Langt færre omkom i Haiti-skælv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce