Putin sætter sikker kurs mod ny præsidentperiode i Rusland

Mange russere støtter præsident Vladimir Putin for at forsvare stormagtens interesser i udlandet.

Putin sætter sikker kurs mod ny præsidentperiode i Rusland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valgdeltagelsen bliver eneste usikre faktor, når russerne søndag skal vælge landets næste præsident.

Søndag morgen lokal tid åbnede valgstederne i den fjernøstlige del af Rusland for det, der bliver en ekspeditionssag for landets siddende præsident, Vladimir Putin.

Valgsejren vil ikke komme i fare. Det eneste usikre element for præsidenten er valgdeltagelsen, der ventes at blive lille, netop fordi resultatet er givet på forhånd.

Klokken 21 dansk tid lørdag åbnede valgstederne i den østligste del af Rusland. De sidste valgsteder lukker i Kaliningrad-regionen 22 timer senere.

Meningsmålinger viser, at Putin har opbakning fra 70 procent af vælgerne. Det er omkring ti gange så meget som hans nærmeste udfordrer.

Med endnu en periode i spidsen for det kæmpemæssige land vil Putin have regeret Rusland i næsten et kvart århundrede efter næste valgperiode. Det er kun overgået af den sovjetiske diktator Josef Stalin.

Mange russere støtter Putin for at forsvare stormagtens interesser i udlandet, selv om det resulterer i store opgør med Vestens magter.

Det aktuelle opgør med Storbritannien, der beskylder styret i Kreml for at have forsøgt at dræbe en russisk dobbeltagent med en nervegift i en lille britisk by, har ikke gjort præsidentens popularitet mindre.

De fleste vælgere mener ikke, at der er noget reelt alternativ til den tidligere KGB-agent. Putin dominerer således den politiske scene fuldstændigt. Derudover kontrollerer han det statslige tv, hvor de fleste russere ser nyheder med rigelig dækning af Putins politiske triumfer.

En måling foretaget 9. marts viste, at Putin står til 69 procent af stemmerne ved valget.

Hans nærmeste rival, kommunistpartiets Pavel Grudinin, stod i samme måling til blot syv procent af stemmerne.

Aleksej Navalnij, der er den første politiker i mange år, der har forsøgt at udfordre magthaverne i Kreml, er blevet udelukket fra at stille op til valget.

Det skyldes en dom for korruption, som ifølge Navalny er baseret på beskyldninger fabrikeret i Kreml.

FAKTA: Putin og syv andre kandidater til russisk valg
Der er i alt otte kandidater, der stiller op til søndagens præsidentvalg i Rusland, inklusive præsident Vladimir Putin.

Udfordrerne er langt bagefter i meningsmålingerne, og dermed har Putin stensikker kurs mod sin fjerde præsidentperiode i landet.

Her følger en kort beskrivelse af kandidaterne:

* Vladimir Putin.

Den russiske leder var præsident fra 2000 til 2008 og blev derefter udpeget som premierminister.

Efter fire år, hvor Putins tætte allierede Dmitrij Medvedev havde den formelle magt som præsident, vendte Putin tilbage på posten i 2012. Med en valgsejr søndag vil Putin blive den russiske leder, der har siddet længst på magten siden Josef Stalin.

* Ksenia Sobtjak.

36-årig tv-vært, der er fortaler for russere, der er trætte af Putins politik. Hun har været åbenmundet kritiker af Kreml, men har afholdt sig fra personlig kritik af præsidenten.

* Pavel Grudinin.

57-årig millionær og direktør for en jordbærfarm. Han er blevet nomineret af Kommunistpartiet.

Han har været kritisk over for Ruslands politiske og økonomiske system, men har undladt at kritisere præsidenten.

* Vladimir Sjirinovskij.

71-årig leder af det ultranationalistiske Liberaldemokratiske Parti. Han er blevet kendt for sin fremmedfjendske udtalelser. Det er sjette gang, han stiller op til præsidentvalget i Rusland.

* Grigorij Javlinskij.

65-årig ekspert i økonomi. Han stillede også op mod Putin i 2000, hvor han fik seks procent af stemmerne. Han har kritiseret Putin flere gange og krævet mere politisk frihed og en mere liberal økonomisk politik.

* Boris Titov.

57-årig økonom. Stiller op til præsidentvalget for første gang. Han stiller op for at fremme erhvervsklimaet i Rusland.

* Sergej Baburin.

59-årig juraekspert. Spillede en fremtrædende rolle i russisk politik i 1990'erne. Han var imod opbruddet af Sovjetunionen i 1991 og var en del af et oprør mod præsident Boris Jeltsin i parlamentet i 1993. Stiller op for et lille nationalistparti.

* Maksim Suraikin.

39 år. Stiller op for et parti ved navn Ruslands Kommunister, der ser sig selv som et alternativ til Kommunistpartiet. Suraikin er uddannet ingeniør. Han gjorde sig bemærket under valgkampen, da han truede Pavel Grudinin under en tv-debat med ordene:

- Jeg brækker din kæbe. Dit kryb.

Kilder: AP, Washington Post.

Putin sætter sikker kurs mod ny præsidentperiode i Rusland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce