Professor: Sverige reagerer på et farligt sikkerhedsmiljø

Sveriges Försvarsberedning konkluderer, at et væbnet angreb mod Sverige ikke kan udelukkes.

Professor: Sverige reagerer på et farligt sikkerhedsmiljø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sverige tager konsekvensen af et farligt sikkerhedspolitisk miljø, når de styrker forsvaret, mener professor.

Sveriges planer om at øge landets forsvarsindsats på grund af frygt for et væbnet angreb fra Rusland er ikke en overdrivelse.

Det mener Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- Sverige tager konsekvensen af et ret farligt sikkerhedspolitisk miljø, og de er jo ikke medlem af Nato, så de er nødt til at være klar til, hvis det går galt, siger han.

Det er Försvarsberedningen, der er en kommission bestående af medlemmer fra den svenske Riksdagen, der har lavet analysen.

Den konkluderer, at "et væbnet angreb mod Sverige ikke kan udelukkes".

- Det var ikke så usædvanligt at sige før 1990. Der var det nærmest standardindstillingen fra både Danmark og Sverige, men i dag er det en skærpelse af beredskabet over for Rusland.

- Jeg tror ikke, at Sverige forventer, at Rusland angriber i morgen, men forsvarsberedskabet skal jo ikke forberede sig på, at det går godt, men at det går skidt.

- Hvis der nu sker noget, kan de jo ikke uddele jodtabletter og anbefale, at borgerne køber konserves. Det skal jo være klar, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Sveriges Försvarsberedning er ude med en opdateret anbefaling om, at Sverige indretter sit militære og civile forsvar, så det kan klare sig gennem en krise- eller krigssituation i mindst tre måneder.

Derudover skal der årligt afsættes 325 millioner svenske kroner de næste fem år til at renovere de mange beskyttelsesrum, der er i Sverige.

Försvarsberedningen opfordrer også de svenske borgere til at have et beredskab af mad og basale fornødenheder, så man kan klare sig i mindst syv dage uden hjælp fra det omkringliggende samfund. Tidligere lød anbefalingen på tre dage.

- Svenskerne har altid haft et stort fokus på totalforsvaret og det samfundsmæssige beredskab, og derfor er det også forventeligt, at de tager det alvorligt, når de vurderer, at krigssituationen er stigende.

- På den måde har de jo fuldstændig ret, for hvis de tager det alvorligt, at der er en krigslignende situation, er det jo rart, at de kan tilbyde deres borgere noget andet, end at de kan gemme sig bag en hæk og håbe på det bedste, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Professor: Sverige reagerer på et farligt sikkerhedsmiljø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce