Professor: Polens reformer er værre for EU end brexit


Professor: Polens reformer er værre for EU end brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Polsk retsreform udstiller ifølge Marlene Wind EU's problemer med at holde medlemmerne fast på egne regler.

Storbritanniens udtrædelse af EU bliver ofte fremhævet som en af de største kriser for EU. Men ifølge professor Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, er Polens reformer et større problem for unionen.

- Det er en af de alvorligste situationer, EU har været i.

- Der bliver talt meget om brexit. Men spørgsmålet om, hvordan man sikrer, at medlemmerne i den her klub, som man frivilligt har meldt sig ind i, overholder reglerne, er problematisk. For EU har utroligt svært ved at gøre noget ved det, siger hun.

Polens regering vedtog fredag to reformer, der giver mere politisk kontrol over de polske domstole.

Reformerne er blevet kritiseret voldsomt af EU, der tager reformerne meget alvorligt, fordi Polen - med de nye reformer - bryder EU-regler.

- Polen skrev, da de blev medlem af EU, under på de såkaldte Københavns-kriterier, hvor man accepterer, at man skal leve op til basale demokratiske rettigheder.

- En at de allervigtigste dele af kriterierne er magtens tredeling - accepten af domstolenes uafhængighed - og det har man overtrådt her, siger Marlene Wind.

EU-Parlamentet opfordrede 15. november til, at Polen skal sanktioneres i henhold til en paragraf i EU-traktaten, der er kendt som "atombomben".

EU-traktatens artikel syv kan i yderste fald føre til, at et medlemsland bliver frataget sin stemmeret i EU's ministerråd.

Den særlige procedure, der aldrig har været brugt, kan dog først indledes, hvis et flertal på fire femtedele i ministerrådet stemmer for.

Selve sanktionen kræver enstemmighed blandt de 27 andre EU-lande, og det kan ifølge Marlene Wind blive problematisk.

- Der vil Ungarn højst sandsynligt nedlægge veto, fordi de har lavet samme ændringer for domstolenes uafhængighed. Så de vil højst sandsynligt stemme imod, siger hun.

Professor: Polens reformer er værre for EU end brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce