Polsk premierminister: Polen passer perfekt i EU-puslespil

- I øjeblikket besluttes fremtiden for det europæiske projekt. Polen passer perfekt ind i det europæiske puslespil, men landet kan ikke tvinges til at gøre noget forkert. Sker det, vil man ødelægge både puslespillet og brikken, siger Polens premierminister, Mateusz Morawiecki.

Polsk premierminister: Polen passer perfekt i EU-puslespil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nationale identitet og de nationale interesser skal forsvares, understreger Polens nye premierminister.

Polen vil ikke som Frankrig acceptere et EU i forskellige hastigheder, og unionen skal ikke tvinge polakkerne til "at gøre noget forkert".

Polens nye premierminister, Mateusz Morawiecki, som mandag blev taget i ed, har tirsdag i parlamentet fremlagt den røde tråd i regeringens europapolitik.

Omdrejningspunktet er et forsvar for Polens nationale identitet og de nationale interesser.

- I øjeblikket besluttes fremtiden for det europæiske projekt. Polen passer perfekt ind i Europas puslespil, men landet kan ikke tvinges til at gøre noget forkert. Sker det, vil man ødelægge både puslespil og brik, siger Morawiecki.

Polen er i stigende grad blevet isoleret i EU, siden Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) har overtaget magten.

Ved valget i 2015 vandt partiet et flertal på valgløfter, der omfattede en reform af Polens retssystem, der ifølge PiS er alt for ineffektivt og langsomt.

De efterfølgende lovforslag om retssystemet mødte skarp kritik fra EU-Kommissionen.

I midten af november opfordrede EU-Parlamentet til sanktioner mod Polen efter traktatens artikel 7, som i yderste fald kan føre til, at et medlemsland bliver frataget sin stemmeret i EU's ministerråd.

Artiklen, der er kendt som "atombomben", har aldrig været anvendt. Det er også yderst usandsynligt, at den kommer i anvendelse i denne sag, da Polen formentlig vil få støtte fra blandt andet Ungarn.

I sin tale i parlamentet i Warszawa understreger premierministeren også, at Polen modsætter sig en EU-udvikling i forskellige tempi, som blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har talt for.

- Vi ønsker ikke yderligere opdelinger. Vi er imod at splitte Europa mellem de gode og de dårlige, siger Morawiecki.

Polens stærke traditioner er en fordel, når man skal modernisere landet. Det er ifølge regeringschefen ingen "byrde, som nogen forsøger at sige".

Polsk premierminister: Polen passer perfekt i EU-puslespil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce