TYSKLAND: Politiet anholdt i weekenden 118 personer, deriblandt 79 nynazister, der deltog i en omstridt, årlig march til minde om Hitlers stedfortræder Rudolf Hess i Wunsiedel.

Den lille by i det nordlige Bayern, hvor Hess er begravet, bliver hvert år omkring topnazistens dødsdag et valfartssted for nynazister, og i år var knap 4000 nynazister mødt op for at marchere for Hess, mens omkring 500 indbyggere og venstrefløjsaktivister deltog i en højlydt moddemonstration.

Omkring 1000 politifolk fra flere delstater var udkommanderet for at forhindre uroligheder i forbindelse med marchen, som landsbyen i år atter forgæves bad en domstol om at forbyde.

- Vi kan ikke tillade, at byen bliver hevet ned i den brune morads, sagde Wunsiedels konservative borgmester, Karl-Willi Beck, der lørdag sammen med andre protesterende midlertidigt satte sig i vejen for den tilladte nazimarch.

Rudolf Hess begik i en alder af 93 år den 17. august 1987 selvmord i de allieredes krigsforbryderfængsel i Berlin-Spandau, hvor han sad fængslet i 21 år. Siden da har hans grav i Wunsiedel lokket et hav af nynazister fra hele Europa til stedet omkring dødsdagen, hvor de fejrer deres "martyr".