Op mod 50 dræbt i blodige sammenstød i Irak


Op mod 50 dræbt i blodige sammenstød i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Demonstranter og regeringsstyrker har åbnet ild mod hinanden ved den irakiske by Kirkuk. 27 er dræbt.

En bølge af sammenstød og angreb kostede tirsdag mindst 49 mennesker livet i Irak, mens mange flere blev såret. Blodudsudgydelserne fik to sunnimuslimske ministre til at gå af.

Sammenstødene brød ud omkring klokken fem tirsdag morgen lokal tid, da regeringsstyrker gik ind i et åbent område i Hawijah, vest for byen Kirkuk, hvor demonstrationer mod regeringen har været afholdt siden januar.

Demonstranterne havde krævet, at den shiamuslimske premierminister Nuri al-Maliki går af, og de protesterede mod, hvad de kalder myndighedernes chikane af deres område.

En af AFP's kilder, en brigadegeneral ansvarlig for området, siger, at operationen var rettet mod sunnimuslimske militante fra en gruppe kendt som Naqshbandiya Army, og at regeringsstyrkerne først åbnede ild, efter at de selv blev beskudt.

Demonstranterne mener omvendt, at regeringsstyrkerne fremprovokerede sammenstødet.

- Sikkerhedsstyrker invaderede vores lejr i dag, brændte teltene ned og begyndte at skyde vilkårligt omkring sig og dræbte og sårede flere demonstranter, siger Abdulmalik al-Juburi, der er leder af lejren i Hawijah.

- Det fik flere demonstranter til at angribe militære poster for at gengælde drabene, tilføjer han.

Der var modstridende rapporter om antallet af dræbte og sårede. Officerer fra hæren sagde tidligere, at antallet af dræbte var 27, mens 70 var såret.

Sunnimuslimerne i Irak mener, at de bliver undertrykt af den shiamuslimske regering i landet, og de har derfor protesteret og demonstreret i flere provinser siden januar.

Tirsdagens sammenstød er det mest voldsomme og mest dødelige, der har været i løbet af de fire måneders protester.

Sammenstødet har fået to sunnimuslimske medlemmer af det irakiske kabinet til at trække sig.

- Ministeren for uddannelse, Mohammed Ali Tamim, har trukket sig fra sin post, efter at styrker fra din irakiske hær trængte ind på et område i Kirkuk-provinsen, siger en embedsmand fra vicepremierminister Saleh al-Mutlaks kontor.

Parlamentet oplyste senere, at også teknologiministeren Abdulkarim al-Samarraie har trukket sig fra sin post.

Op mod 50 dræbt i blodige sammenstød i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce