Officerer bag mislykket Hitler-attentat er blevet helte


Officerer bag mislykket Hitler-attentat er blevet helte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TYSKLAND:- Det er på tide, at der nu bliver gjort noget. Men vedkommende, som tør gøre noget, skal være klar over, at han vil gå over i den tyske historie som forræder. Hvis vedkommende dog undlader at skride til handling, vil han være en forræder over for sin egen samvittighed.

Han skulle få ret i sin forudsigelse, Claus Schenk Graf von Stauffenberg. Kort tid efter at have sagt de skæbnesvangre ord var den 36-årige oberst en af hovedkræfterne bag attentat- og kupforsøget den 20. juli 1944 mod nazidiktatoren Adolf Hitler, som endte med at koste de fleste involverede, men ikke Føreren livet.

Var komplottet lykkedes, ville Anden Verdenskrig ifølge eksperter være endt langt tidligere end i maj 1945 og over seks millioner soldaters, jøders og civiles liv kunne være blevet reddet.

Landsforrædere

Alligevel holdt Stauffenbergs forudsigelse stik i over fire årtier, hvor han og de andre kupmagere blev anset som landsforrædere af mange tyskere, for som nyhedsmagasinet Spiegel formulerer det, så kastede kupforsøget et grelt lys på flertallets opbakning til styret.

Først efter Berlinmurens fald i 1989 begyndte tyskerne for alvor at åbne øjnene for attentatforsøget og de folk, der turde dø i forsøget på at stoppe nazisternes ugerninger.

- Man skal huske på, at det kun var et ganske lille mindretal, der vovede at gøre modstand. Størstedelen af samfundet bakkede jo i stor stil op om nazisterne. Tyskerne har derfor haft meget svært ved at forholde sig til modstandsbevægelsen, og de, der deltog i komplottet den 20. juli, blev opfattet som landsforrædere. Det, at der overhovedet havde været en modstandsbevægelse mod Hitler, fremkaldte en permanent dårlig samvittighed hos dem, der fulgte nazisterne, siger Johannes Tuchel, der er leder af Gedenkstätte deutscher Widerstand, det officielle Tysklands museum og mindesmærke for hele modstandsbevægelsen.

Således var over halvdelen af tyskerne i 1956 imod at opkalde en skole efter Stauffenberg, og i 1960'erne opfattede hver fjerde tysker stadig de konspirative officerer som landsforrædere.

I det daværende Østtyskland blev officererne til gengæld opfattet som nazimedløbere, der prøvede at redde deres eget skind.

300 gader

Men i dag er det 60 år siden, at de omkring 150 officerer og civile gjorde et sidste forsøg på at fjerne Hitler, og nu er 300 gader opkaldt efter Stauffenberg.

Jubilæumsåret har budt på et væld af bøger og spille- og dokumentarfilm om Stauffenberg og hans medsammensvorne.

Knap tre fjerdedele af tyskerne beundrer eller respekterer ifølge en ny meningsmåling i Spiegel Stauffenberg og hans medsammensvorne, mens kun fem procent føler afsky og atter fem procent er afvisende.

- Nu er den 20. juli 1944 omsider nået ind i folks bevidsthed. Attentatet er blevet en del af den politiske kultur i forbundsrepublikken, som i mange år havde svært ved at forholde sig til det, siger Johannes Tuchel til Ritzau.

Antallet af besøgende på hans museum er de seneste 10 år er fordoblet til 80.000 om året, især fordi den yngre generation af tyskere viser øget interesse for modstandsbevægelsen.

Museet har hjemme i den såkaldte Bendlerblock, der både har været tysk krigsministerium og hovedkvarter for værnemagten. Her bekendtgjorde Hitler få dage efter sin tiltrædelse i 1933 en stiltiende hærledelse, at han ville erobre tysk "Lebensraum" mod øst. Men det var også her, at Stauffenberg og hans medsammensvorne 11 år senere iværksatte "Operation Valkyrie" for at redde Tyskland fra et katastrofalt krigsnederlag og genoprette retsstaten.

Massivt egetræsbord

I dag vidner plancher, avisudklip, fotos og originale dokumenter i de lyse rum på anden sal om de dramatiske begivenheder den 20. juli 1944 i Bendlerblock.

Stauffenberg var ankommet til stedet ud på eftermiddagen efter at være fløjet til Berlin fra Hitlers hemmelige hovedkvarter Wolfschanze i Østpreussen, hvor han havde sprængt en bombe, som han var overbevist om havde dræbt Hitler.

Men et massivt egetræsbord reddede Hitlers liv, og ud på aftenen måtte de stadig mere desperate officerer erkende, at militæret ikke rettede sig efter deres ordrer om at anholde nazisterne og overtage kommandoen.

Kort efter midnat blev Stauffenberg og tre andre officerer henrettet i Bendlerblocks gård, mens omkring 140 andre blev dømt til døden for medvirken til komplottet og yderligere 5000 regimekritikere anholdt.

De sidste dødsdomme blev eksekveret få dage inden krigens afslutning. (ritzau)

Officerer bag mislykket Hitler-attentat er blevet helte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce