Ødelæggelserne værre end krig


Ødelæggelserne værre end krig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RYSTET: Colin Powell har med egne øjne set ødelæggelsernes omfang i Indone- sien

INDONESIEN:- Jeg har været i krig, og jeg har oplevet tornadoer, storme og set hjælpeoperationer, men jeg har aldrig set noget lignende, sagde USA's udenrigsminister, Colin Powell, da han i går besøgte den indonesiske Banda Aceh-provins, hvor op mod 100.000 mennesker mistede livet ved jordskælvet den 26. december.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig den rædsel, som familierne og alle andre mennesker har gennemlevet, da de hørte lyden og fik livet blæst omkuld af denne bølge, sagde Powell, efter at han havde overfløjet Sumatras nordlige vestkyst, hvis befolkning samles i lejre for at få mad, vand og plejet deres sår.

Samlet set er op til 150.000 mennesker døde, og de seneste dage ser det ud til, at dødstallet har stabiliseret sig, selv om det stadig kan stige.

Som om katastrofen ikke var slem nok, meldte FN i går om en ny trussel i form af pirater, der udnytter situationen og sejler på plyndringstogter ud for vestkysten.

FN gav også udtryk for bekymring for en "tsunami-generation" af hjemløse og for-ældreløse børn, der bliver ofre for kriminelle bander, der vil sælge børnene videre.

Reddet efter otte dage

Historier med en lykkelig udgang er der ikke mange af, men en enkelt indonesisk mand blev tirsdag reddet af et malaysisk fragtskib, efter at han havde tilbragt mere end otte dage på havet.

Manden havde overlevet ved at klamre sig til resterne af et træ, og han havde i otte dage levet af regnvand.

Indsatsen for at redde andre overlevende i Sri Lanka, Indonesien og i Thailand er i fuld gang, og selv om der er ved at komme system i nødhjælpen, vil den for de berørte altid føles mangelfuld.

I Thailand er redningsarbejdet nu gået ind i en fase, hvor man koncentrerer sig om genopbygning.

- Vi er holdt op med at lede efter døde. De er formodentlig under murbrokkerne og umulige at finde, og vi er nu i gang med oprydning, sagde Nukul Hokhua, en Thailandsk frivillig.

Men det er ikke alt eftersøgningsarbejde, der er blevet indstillet. I den lille fiskelandsby Ban Namkhem er redningsfolk gået i gang med at dræne en mindre lagune for vand i formodningen om, at man vil finde lig på havbunden.

I Thailand er flere end 5200 meldt døde, og ingen ved med sikkerhed, hvor mange lig der ligger i lagunen, men landsbyen var hjemsted for 1000 illegale immigranter fra nabolandet Myanmar (Burma).

- Mange, mange folk fra Myanmar døde. De, som nåede ned i fiskebådene, overlevede, mens alle, der forsøgte at løbe væk døde, sagde en landsbykvinde til nyhedsbureauet Reuters.

Ødelæggelserne værre end krig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce