Obamas Palæstina-planer forfærder Israel


Obamas Palæstina-planer forfærder Israel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke overraskende reagerer israelere og palæstinensere meget forskelligt på præsident Obamas tale.

I den tale, som USA's præsident Barack Obama holdt torsdag aften i Washington, prøvede han at puste nyt liv i den fastlåste fredsproces mellem Israel og palæstinenserne. Talen er blevet modtaget forskelligt af konfliktens parter.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu siger, at præsident Obamas vision om en palæstinensisk stat, der bygger på grænserne fra 1967, kan medføre, at den jødiske stat bliver forsvarsløs.

I en udtalelse efter Obamas tale om USA's strategi for Mellemøsten og Nordafrika, siger Netanyahu, at han venter, at USA i enhver fredsaftale med palæstinenserne tillader dem at beholde de vigtigste bosættelser på den anden side af 1967-grænserne på Vestbredden.

Palæstinenser-leder Mahmoud Abbas har indkaldt til et hurtigt ledermøde torsdag for at gennemgå USA's præsident Barack Obamas tale om Mellemøsten, oplyser den palæstinensiske rådgiver og mellemøstforhandler Saeb Erekat.

Men hans nye partnere i den islamistiske Hamas-bevægelse opfordrer Obama til at tage konkrete skridt, og ikke kun at udstede slagord som støtte for palæstinensisk uafhængighed og en afslutning på den israelske besættelse.

Reaktionen er kommet efter den amerikanske præsidents tale om "Det Arabiske Forår" i Washington. Obama kræver, at en palæstinensisk stat, der bygger på grænsedragningen fra 1967.

Saeb Erekats reaktion kommer umiddelbart efter Obamas tale. Han understreger, at palæstinenserne stadig holder fat i alle tidligere aftaler med Israel. Man håber, at den israelske regering vil gøre det samme for at give fredsprocessen en ny chance.

Hamasbevægelsen, som regerer Gazastriben og i denne måned har indgået en overraskende aftale med Abbas' Fatah-parti, har anlagt en væsentlig mindre forsigtig tilgang, og kritiserede Obamas tale for at være fyldt med slagord og ingen handling.

Obamas Palæstina-planer forfærder Israel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce