USA's præsident advarer om, at det varer år endnu, før udfaldet af det arabiske forår står klart.
Det bliver et langt og besværligt forår i den arabiske verden. Svære dage venter, og det varer år endnu, før det er klart, hvad udfaldet bliver.

Det mener i hvert fald Barack Obama, USA's præsident, som i en tale onsdag i parlamentet i London redegjorde for sit syn på udviklingen i Mellemøsten.

En udvikling, som siden nytår har vendt op og ned på mange ting med folkelige oprør i Tunesien og Egypten, hvor præsidenterne er gået af, og med fortsatte blodige oprør i Libyen, Syrien og Yemen.

- Historien fortæller os, at demokrati ikke er let. Det vil vare år, før disse revolutioner når frem til konklusioner, og der venter svære dage på vejen, siger han.

Nato, herunder USA og også blandt andre Danmark, har grebet ind militært i Libyen for at beskytte civile mod overgreb fra regeringshæren. Denne beskyttelse bliver opretholdt.

- Det ville have været let at sige, at det ikke kommer os ved. At en nations suverænitet er vigtigere end nedslagtningen af civile inden for grænserne, siger han, men tilføjer:

- Det argument tæller hos nogle. Men vi er anderledes. Vi tager et bredere ansvar, som Obama påpeger.

- Vi kan ikke stoppe al uretfærdighed, men der er omstændigheder, hvor vi skærer igennem vores forsigtighed, nemlig når en leder truer med at massakrere sit folk, og det internationale samfund opfordrer til handling, sagde Obama.

"Det internationale samfund" er en henvisning til en resolution fra FN's Sikkerhedsråd.

- Derfor standsede vi massakren i Libyen. Vi hviler ikke, før det libyske folk er beskyttet, og tyrannens skygge er væk.

Mere om emnet

Se alle

FN: En million er flygtet fra Syrien

Syriens oprørere vinder terræn i nord

Mindst 200 er dræbt i kampe om politiskole i Syrien