Vejen til Det Hvide Hus er lang for de håbefulde kandidater, der går efter at blive USA's næste præsident.

Natten til onsdag dansk tid afholder de to store amerikanske partier, republikanerne og demokraterne, deres første primærvalg i delstaten New Hampshire i deres proces for at finde en præsidentkandidat til efterårets præsidentvalg.

Her kan du læse mere om, hvordan det foregår:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa er den første delstat, der holder valgmøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts er den såkaldte "Super Tuesday", hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.

* Selve præsidentvalget holdes 8. november.

Kilder: NTB, uspresidentialelectionnews.com, The Washington Post, BBC

Mere om emnet

Se alle

Redaktør: Iowa er afgørende for den videre vinderfortælling

FAKTA: De 15 amerikanske præsidentkandidater

Sejr i Iowa er et rygstød ind i den afgørende valgfase