OVERBLIK: Assange har siddet mere end tre år på ambassade


OVERBLIK: Assange har siddet mere end tre år på ambassade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Wikileaks-stifter Julian Assange mistænkes for to voldtægter i Sverige og kæmper mod udlevering fra ambassade.

Den australske journalist Julian Assange er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, siden han i 2006 stiftede Wikileaks og siden har været med til at offentliggøre tusindvis af fortrolige dokumenter blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

Han er samtidig hovedperson i en international diplomatisk sag, hvor nogle lande kræver ham udleveret, mens andre tilbyder ham asyl. Få overblik over sagen her:

* I juni 2010 offentliggjorde Wikileaks omkring 90.000 hemmelige dokumenter, hovedparten amerikanske dokumenter fra krigen i Afghanistan.

* Få måneder efter havner næsten 400.000 fortrolige dokumenter fra Irak-krigen hos Wikileaks.

* I november 2010 bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

* Julian Assange bliver anholdt i december 2010 af britisk politi i London, men løslades efter en uge mod kaution. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.

* I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige, men kendelsen ankes, da Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.

* Julian Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012 og ansøger om politisk asyl. Forlader han ambassaden, bliver han anholdt.

* Ecuador giver Julian Assange asyl i august 2012, men britiske myndigheder nægter at give ham frit lejde ud af landet.

* Der er britiske overvejelser om at bryde ind i ambassaden for at anholde Wikileaks-stifteren, og der opstår diplomatiske spændinger.

* Byretten i Stockholm fastholder 16. juli 2014 arrestordre på 44-årige Julian Assange, som fortsat risikerer anholdelse, hvis han forlader Ecuadors ambassade i London.

Kilder: dpa, TT

OVERBLIK: Assange har siddet mere end tre år på ambassade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce