Nordkorea melder, at landet med succes har gennemført test af en brintbombe søndag, skriver flere medier.

En brintbombe er ifølge Nordkorea med succes blevet testet i landet søndag. Det meddeler de nordkoreanske myndigheder via landets stats-tv ifølge en række internationale medier.

Tidligere på dagen har både Japan og Sydkorea meddelt, at nordkoreanerne efter alt at dømme havde gennemført sin sjette atomprøvesprængning.

Den pågældende brintbombe - også kaldet en hydrogenbombe - skal ifølge Nordkorea kunne sættes på et interkontinentalt ballistisk missil.

Så voldsom er en brintbombe

* En brintbombe er et kernevåben.

* Brintbomber omtales ofte B-bombe eller H-bombe. H står for hydrogen.

* Der sker en voldsom energiudvikling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner ved en kædereaktion.

* Brintbomber er kraftigere end atombomber.

* De farlige brintbomber er ikke nødvendigvis store i størrelse. Bomberne kan være helt ned til få fod lange og passer ind i missilers sprænghoveder.

* Den ungarske fysiker Edward Teller står bag udviklingen af brintbomben sammen med den polskfødte matematiker Stanislaw Ulam.

* Den kraftigste brintbombe, der hidtil er detoneret, er Tsar Bomba. Den blev sprængt af Sovjetunionen 30. oktober 1961.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Ingeniøren, BBC

Nordkorea oplyste tidligere søndag, at landet har udviklet en avanceret form for atombombe med en "enormt destruktiv kraft". Der blev i den forbindelse spekuleret i, om der skulle være tale om netop en brintbombe.

OVERBLIK: Nordkoreas atomsprængninger de seneste år

Nordkorea har ifølge en række landes myndigheder søndag gennemført en atomtest. Bliver det bekræftet, vil det være landets sjette af slagsen.

Få her et overblik over de seneste års test:

* 3. september 2017:

Japan og Sydkorea hævder, at Nordkorea har udført sin sjette atomtest i løbet af godt et årti. Landene har registreret kraftige rystelser, der menes at stamme fra atomsprængning frem for jordskælv.

* 9. september 2016:

Nordkorea fejrer landets nationaldag ved at gennemføre en "succesfuld" atomprøvesprængning, melder landets stats-tv. Den underjordiske test har en styrke, der næsten matcher atombomben over Hiroshima i 1945.

* 6. januar 2016:

Nordkoreanske statsmedier meddeler, at landets militær har gennemført en sprængning af en hydrogenbombe. Det internationale samfund tvivler på, at der var tale om en hydrogenbombe. Eksplosionen vurderes at have en sprængkraft på seks-syv kiloton.

* 12. februar 2013:

Første atomprøvesprængning under Nordkoreas nuværende leder, Kim Jong-un. Sydkorea vurderer, at den havde en eksplosionskraft på mellem seks og ni kiloton.

* 25. maj 2009:

Nordkoreas anden atomprøvesprængning på omkring to kiloton. Den fører til fordømmelse fra alle dele af verden.

* 9. oktober 2006:

En eksplosion måles til at have en kraft på under ét kiloton, og prøvesprængningen betegnes som delvist mislykket. Det menes at være første gang, at Nordkorea forsøger sig med atomtest.

Kilder: Reuters, Yonhap, AFP.

Det statslige nyhedsbureau KCNA skrev natten til søndag dansk tid, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har inspiceret en brintbombe, der kan monteres på et ligeledes nyt interkontinentalt ballistisk missil.

Hvis påstanden er sand, har Nordkorea taget et stort skridt mod at blive en regulær atomvåbenmagt.

Ifølge de japanske myndigheder var søndagens eksplosion knap ti gange kraftigere end Nordkoreas atomtest i september sidste år.

Mere om emnet

Se alle

Sydkorea svarer Nordkorea igen med højlydt propaganda

Trekløver arbejder på modsvar til Nordkorea

Sydkorea og USA drøfter atomvåben ved nordkoreansk grænse