Narkokrig koster tusindvis af liv


Narkokrig koster tusindvis af liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Narkokrigen i Mexico har det seneste halvandet år kostet over 4000 menneskeliv. Militæret er sat ind i kampen, som flere steder har gjort landet næsten lovløst

MEXICO: I filmen "Traffic" fra år 2000 sender mexicanske narkobander kokain over grænsen til USA i skikkelse af små dukker, som er fremstillet af det størknede narkotika. Og i det virkelige mexicanske narkomiljø er realiteterne slet ikke så langt fra fantasien på filmlærredet.

For mindre end to uger siden reagerede det amerikanske toldvæsens narkohunde nemlig ifølge nyhedsbureauet Reuters pludselig på en tre kilo tung Jesus-statue, som lå i bagagerummet på en bil, der ville krydse grænsen. Og hundenes næser fejlede ikke noget. Statuen var nemlig lavet af gips og så kokain, der kan sælges for mere end 600 kroner pr. gram i USA.

Til gengæld synes volden i den oscarvindende film ikke længere at give det rigtige billede af de blodige spor, som narkokrigen trækker gennem de mexicanske byer og landskaber. Her ser virkeligheden anno 2008 nemlig ud til for længst at have overhalet filmen.

Siden landets præsident, Felipe Calderon, for halvandet år siden udkommanderede hæren til at bekæmpe narkoforbryderne, er mere end 4000 mennesker døde, skriver avisen Los Angeles Times.

- Det er en rigtig kamp. Det er en krig, sagde præsidenten for nylig.

Flere af de dræbte er narkogangstere, som enten er blevet dræbt af regeringstropper eller rivaliserende bander.

En del af de dræbte har været uskyldige civile, men det, som påkalder sig mest opmærksomhed, er de mange likvideringer og snigmord på politifolk, anklagere og politikere, der er med i kampen mod narkokartellerne. Og mange mistænker endda korrupte politifolk for at medvirke ved mordene på deres kolleger, skriver magasinet The Economist.

Så sent som onsdag i sidste uge blev et ægtepar fra politistyrken skudt ned uden for deres hjem i grænsebyen Ciudad Juarez, skriver nyhedsbureauet AP, og før dem er hundredvis af andre, som står på myndighedernes side i narkokrigen, blevet kørt på lighuset.

USA vil hjælpe

Det er især marihuana og kokain, som giver næring til volden i Mexico, der er afgørende for smuglernes narkorute fra Sydamerika ind i USA.

Amerikanerne er da også meget opsatte på at hjælpe Mexicos regering med at vinde krigen. For selv om den mexicanske befolkning i en meningsmåling sidste weekend gav udtryk for, at de ikke troede, militæret kunne vinde krigen, så tror amerikanerne stadig på, at rå magt kan knække narkobaronerne.

Ifølge The U.S. Drug Enforcement Administration er udbuddet af kokain på det amerikanske marked faldet og priserne steget. Det ser de amerikanske myndigheder som tegn på, at strategien virker.

Alligevel er en hjælpepakke fra USA's præsident, George W. Bush, til Mexico på 6,6 milliarder kroner strandet i den amerikanske Kongres, fordi politikerne i Kongressen vil have mere kontrol med, hvordan mexicanerne bruger pengene.

- Det er sabotage, som kan underminere forsøget på at bekæmpe narkovold i Mexico, sagde USA's øverstbefalende i kampen mod narko, John Walters, på et pressemøde i sidste uge ifølge AP.

Bandeplakater sat op

Imens fortsætter lovløsheden med at præge flere områder i Mexico.

Avisen USA Today fortæller, hvordan narkobander for få måneder siden helt åbenlyst begyndte at hænge plakater op i blandt andet grænsebyen Nuevo Laredo, hvor de søger efter personale og lover bedre løn og bedre mad til de soldater, som slutter sig til dem.

- Vi serverer ikke Maruchan-suppe, stod der på et banner i byen med reference til et bestemt nudel-mærke.

I Danmark er det ikke så meget af den kokain, som sælges på gaden, der har været omkring Mexico. Her kommer stoffet ofte direkte fra Sydamerika, fortæller chef for det Nationale Efterforskningscenter under Rigspolitiet, Kim Kliver.

Narkokrig koster tusindvis af liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce