Når ord betyder det modsatte


Når ord betyder det modsatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BOSTON: For delegerede og for journalister kan positiv være en kende kedeligt. Mand efter mand, kvinde efter kvinde står på talerstolen, smiler manisk og lyder som den politiske ekvivalent til en turistbrochure.

Der er mere salg, mere tjubang i en god, gammeldags barnburner - en tale, der gør ved modstanderne, hvad lystfiskere gør ved fisk. River indvoldene ud og spiser dem.

Men vi må nok vænne os til det positive. Det er dagens orden. Det begyndte under præsident Bill Clinton, det accellerede ved republikanernes konvent i 2000, og demokraterne har denne gang fin-tunet ideen.

- Vi vil have et positivt konvent, lød beskeden, og Kerry-folkene gik på forhånd alle talerne igennem med den store, røde kuglepen.

Dermed var talerne nødt til at tale i koder, og tilhørerne var nødt til at lytte efter koder.

Tag et ord som "stamcelleforskning". Det har normalt en meget begrænset sexappel, men på konventet var det et af de ord, der fik de delegerede helt op på lakridserne.

Hvorfor?

Præsident Bush har forbudt al ny stamcelleforskning, og han har gjort det for at behage det religiøse højre - stamcelleforskere kan bruge celler fra aborterede fostre.

For demokraterne er det et bevis på, hvordan religion og politiske hensyn overtrumfer muligheden for engang med tiden at helbrede eller mildne sygdomme som Parkinson og Alzheimer, så når en taler sagde noget så ophidsende som, "vi skal satse mere på stamcelleforskning" - så eksploderede salen i begejstring. Det var i sit udtryk et positivt udtryk, men - i kode - et angreb på Bush.

Eller tag en af de sætninger, som præsident Clinton høstede mest bifald for.

- Styrke og klogskab udelukker ikke hinanden, sagde han. De delegerede rejste sig op, stampede i gulvet og klappede hænderne sammen, ind til det sved.

Hvorfor? I kode betød det, at Bush var dum og stærk.

Eller tag den måske mest positive af alle talerne, det nye, lysende håb Barack Obama, der talte om, at Amerika var forenet, ikke opdelt i alle mulige segmenter og pro- og antigrupper. Igen kogte de delegerede over.

Hvorfor? I kode betød det, at Bush har polariseret, opdelt og søndersplittet amerikanerne.

Hver gang en taler talte om Kerrys tjeneste i Vietnam og konkluderede, at USA skulle have en præsident, som ved, hvad det vil sige at tjene og kæmpe og bløde, regnede klapsalverne ned over vedkommende.

Hvorfor? I kode betød det, at Bush snød sig om ved tjeneste, aldrig har kæmpet og blødt for sit land og ikke kender til selvopofrelse.

- Fra sin egen erfaring kender John Kerry en øverstkommanderendes ansvar over for sine folk, sagde den tidligere amerikanske forsvarschef, John Shalikashvili.

- Min mand gjorde sig fortjent til sine medaljer på den gode gammeldags måde. Han satte sit liv på spil for sit land, sagde fru Kerry, Teresa Heinz Kerry.

John Kerry indbød natten til i går præsident Bush til en positiv og optimistisk valg-kamp, og umiddelbart var der ikke noget i Kerrys tale, som forbrød sig mod indbydelsen. Men lyt godt efter.

"Jeg vil være en præsident, som ikke lyver os i krig."

Betyder det ikke, at den nuværende præsident løj os i krig?

"Jeg vil have en forsvarsminister, som lytter til de råd, han får fra de militære ledere."

Betyder det ikke, at ham den nuværende forsvarsminister (Donald Rumsfeld, red.) ikke gør det?

Modsætningen

Det er den nye negative valgkamp, en form, som kræver en smule mere fantasi og hovedarbejde af os alle: Vi skal - som i en bizarro-verden - finde budskabet i budskabets modsætning. Håb betyder håbløshed. Sandhed betyder løgn. Værdier betyder mangel på værdier.

Ikke alle på konventet overholdt imidlertid den nye subtile taleskrivning.

Tidligere præsident Jimmy Carter fortalte, hvordan Kerrys folk forlods ville rette i hans tale.

- De ville udskifte nogle af mine ord med ord, som fokusgrupper brød sig bedre om, sagde han efterfølgende. Bl.a. brød de sig ikke om hans brug af ordet "vildlede".

- Men ingen skal fortælle mig, hvad jeg skal sige og ikke sige, forklarede Carter.

Og han sagde:

- Vi kan ikke lede verden, hvis vores ledere vildleder os, og hans tale var i det hele taget båret af en kritisk og aggressiv tone.

Censorerne

Borgerretslederen Al Sharpton ville heller ikke bøje sig for censorerne. Han indleverede godt nok en pæn tale og accepterede Kerry-folkenes rettelser, men da han gik på talerstolen, kunne man næsten høre lyden af et manuskript, der blev revet i stykker - og han holdt en helt anden, langt mere negativ tale, som gik 14 minutter over tiden.

Så der er stadigvæk talere, der gør ved modstanderne, hvad lystfiskere gør ved fisk.

Heldigvis.

Når ord betyder det modsatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce