NATO vil træne irakiske soldater


NATO vil træne irakiske soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MILITÆRAKADEMI: Irak- aftale indgået trods fransk frygt for, at militæralliancen trækkes ind i kampene

BELGIEN: Efter to års strid om den amerikansk-ledede krig i Irak lykkedes det i aftes NATO at blive enige om at oprette et militært træningsakademi i landet, oplyste en talsmand for NATO.

Han sagde, at de 26 NATO-landes ambassadører på mødet i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles nåede til enighed efter at have løst to spørgsmål, rejst af Frankrig og Belgien i sidste øjeblik, om finansieringen af institutionen og dens forhold til den amerikansk ledede multinationale styrke.

Et centralt spørgsmål, der har skabt uenighed mellem særlig USA og Frankrig, var, hvad NATO-soldater må og ikke må i forbindelse med militærakademiet i Irak.

NATO's træningsmission har gennem hele forhandlingsforløbet været følsom, fordi en enkelt gnist har kunnet genantænde de to landes stærke uenighed om Irak-krigen og skabe en ny transatlantisk krise. Derfor var alliancens jobbeskrivelse vigtig. En kilde sagde under forhandlingerne i går, at den sidste knast handlede om "formuleringsmæssige detaljer" vedrørende "NATO-indsatsens rolle i forhold til, hvad der er koalitionens".

Udsagnet dækkede over fransk frygt for, at NATO-missionen, og måske særlig dens beskyttelseskorps, på amerikansk foranledning kan trækkes ind i noget, der lugter af kamphandlinger med irakiske oprørere.

Emnet blussede op i weekenden, og på et møde mandag lykkedes det ikke for NATO-ambassadørerne at blive enige. I forbindelse med gårsdagens møde syntes de belgiske indsigelser mod finansieringen af NATO-instruktørprojektet at være forduftet. Tilsyneladende havde Belgien fået et vist medhold i, at deltagerlandene for en stor del selv skal betale for projektet.

Planen er at lade omkring 300 NATO-instruktører uddanne ledere til de fremtidige irakiske sikkerhedsstyrker, som er en stadig vigtigere del af USA's tilbagetrækningsstrategi fra Irak.

Ifølge den franske forsvarsminister, Michele Alliot-Marie, får den franske linje støtte fra Belgien, Spanien og Tyskland.

NATO vil træne irakiske soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce