Mund- og klovesyge udløser alarm i Europa

Disinficerende væske bliver spredt ud over et lag halm på en vej ved den franske by Baroche-Goudouin, hvor der blev konstateret mund- og klovsyge i en besætning.
Foto: Nordfoto

Mund- og klovesyge udløser alarm i Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SMITTE: USA forbyder kødimport fra EU og Frankrig lukker for eksport af husdyr

USA forbød i går al kødimport fra EU på grund afmund- og klovesygen, efter at den frygtede og yderst smitsomme husdyrsygdom var konstateret på en gård i det nordvestlige Frankring. Det er det første tilfælde af sin slags på det europæiske fastland, siden sygdommen brød ud i Storbritannien den 19. februar.

EU's Stående Veterinærkomité mødtes i aftes og besluttede at forbyde al eksport af husdyr fra Frankrig i 14 dage. I Danmark opruster man beredskabet:

- Vi vil endnu engang sammen med Fødevaredirektoratet gå vores tjeklister igennem, som vi har gjort det så mange gange i den seneste tid, og så holder vi selvfølgelig øje med de informationer, vi får fra Frankrig, siger direktør Erik Bisgaard Madsen fra Danske Slagteriers veterinær- og levnedsmiddelafdeling.

Danske Slagterier har fået oplyst, at den franske kvægbesætning er nabo til en af de gårde, der har fået får importeret fra Storbritannien umiddelbart før forbuddet mod transport af levende dyr fra Storbritannien trådte i kraft.

- I mine øjne er det et indtryk for, at nogle af de importerede får har haft virus med, som har kunnet smitte naboens kvægbesætning, siger Erik Bisgaard Madsen.

Bortset fra en enkelt import fra Sverige tidligere på året er der ikke kommet får fra udlandet til Danmark i meget lang tid. Og fra Storbritannien er der ikke kommet kvæg i flere år på grund af risikoen for kogalskab (BSE).

Ifølge Erik Bisgaard Madsen har Danmark ikke modtaget risikodyr fra Frankrig, og importen af dyr er i det hele taget under kontrol.

Det franske område var i forvejen under opsyn, og det var derfor, at tilfældet blev opdaget, mener Erik Bisgaard Madsen:

- Når tilfældet er fundet, skyldes det, at det franske beredskab mod mund- og klovesyge fungerer.

I regionen er der nu indført forbud mod udførsel af mælk og kødprodukter.

Den 20. marts diskuterer EU's Stående Veterinærkomité atter situationen i Frankrig igen - det besluttede forbud varer dog til den 27. marts.

Mund- og klovesyge udløser alarm i Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce