Moon Jae-in tager imod Kim Jong-un med smil og udstrakt hånd

Det var et historisk øjeblik, da Kim Jong-un krydsede grænselinjen mellem Nordkorea og Sydkorea fredag formiddag lokal tid. På den anden side ventede den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in.

Moon Jae-in tager imod Kim Jong-un med smil og udstrakt hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er første gang i 65 år, at en nordkoreansk leder møder en sydkoreansk præsident uden for Nordkorea.

Smilende og med en udstrakt hånd tog Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, fredag formiddag lokal tid imod Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i den demilitariserede zone på grænsen mellem de to lande.

De to udvekslede et par ord, før Kim Jong-un tog skridtet over skillelinjen som den første nordkoreanske leder i 65 år.

- Jeg er glad for at møde dig, sagde Moon til Kim ifølge nyhedsbureauet AFP.

Herefter stod de to hånd i hånd og smilede til verdenspressen, hvorefter de på en rød løber og omgivet af et farverigt orkester gik mod det såkaldte fredshus, hvor dagens topmøde mellem de to ledere bliver holdt.

- Vi står ved startlinjen i dag, hvor vi skriver en ny historie om fred, velstand og interkoreanske relationer, sagde Kim Jong-un på vej ind til forhandlingerne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Topmødet bliver holdt i landsbyen Panmunjom på selve grænsen mellem de to lande. Det var netop her, at den våbenhvileaftale, som afsluttede Koreakrigen, blev underskrevet i 1953.

Det er blot det tredje topmøde mellem Nord- og Sydkorea siden våbenhvilen, og de to lande er teknisk set stadig i krig, da der aldrig er indgået en officiel fredsaftale.

På mødet vil muligheden for varig fred mellem Syd- og Nordkorea formentlig blive drøftet. Det samme vil muligheden for, at Nordkorea indstiller sine forsøg med atomvåben og langtrækkende raketter.

- Kim Jong-un vil åbenhjertigt diskutere emner med Moon Jae-in, der kan forbedre de interkoreanske relationer og opnå fred, velstand og genforening af den koreanske halvø, rapporterede det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA tidligt fredag morgen lokal tid, da Kim Jong-un forlod Pyongyang.

I Kim Jong-uns delegation er blandt andre hans søster Kim Yo-jong, der også var til stede under vinter-OL i Sydkorea i februar.

Efter den første runde af samtaler rejser nordkoreanerne efter planen tilbage over skillelinjen for at spise frokost. Senere vil Kim Jong-un og Moon Jae-in sammen plante et fyrretræ, der symboliserer fred og velstand.

Derefter skal de to mødes til anden runde af drøftelserne, før det er meningen, at de to skal udarbejde en fælles erklæring.

Dagen afsluttes med en middag.

FAKTA: Bliv klogere på Korea-konflikten her
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, mødes fredag formiddag lokal tid til et historisk topmøde i landsbyen Panmunjom på grænsen mellem de to lande.

Det var netop her, at den våbenhvileaftale, som afsluttede Koreakrigen, blev underskrevet i 1953.

Herunder fakta om Korea-konflikten:

* 1945: Korea - en japansk koloni siden 1910 - bliver efter Anden Verdenskrig opdelt i en nordlig russisk besættelseszone og en amerikansk sydlig besættelseszone.

* 1948: Besættelseszonerne omdannes til to uafhængige stater.

* 25. juni 1950: Koreakrigen begynder, da nordkoreanske styrker går ind i Sydkorea for at fremtvinge en genforening af Korea.

* 27. juni 1953: Koreakrigen afsluttes med en våbenhvile, som aldrig er efterfulgt af en fredsaftale.

* 1972: Nordkorea og Sydkorea underskriver en hensigtserklæring om en fredelig genforening, men 46 år senere pågår konflikten fortsat.

* Nordkorea, som har 24 millioner indbyggere, ledes i dag af Kim Jong-un.

* Nordkoreas hær er den femtestørste i verden med en million soldater.

* Det fattige land er næsten fuldstændigt isoleret internationalt. Nordkoreanernes vigtigste handelspartner er Kina.

* Nordkoreas bestræbelser på at udvikle atomvåben og langtrækkende missiler fordømmes i idet internationale samfund.

* FN's Sikkerhedsråd har gentagne gange krævet de omstridte programmer standset.

* En lang række internationale sanktioner er indført mod Nordkorea på grund af dets våbenprogrammer.

Kilde: Reuters.

Moon Jae-in tager imod Kim Jong-un med smil og udstrakt hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce