Ministre tog hul på kampen om Tyrkiets KRAV


Ministre tog hul på kampen om Tyrkiets KRAV

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krav til Tyrkiet hænger i luften før EU-topmøde torsdag 

BRUXELLES:Frankrig vil have Tyrkiet til at vedkende sig folkedrabet på civile armenere under første verdenskrig. Cypern vil bekræftes som selvstændig stat. Og Østrig vil kun have Tyrkiet ind i EU på særlige betingelser.

En blanding af krav og prøveballoner fyldte luften i går, da EU's udenrigsministre forsøgte at tale sig tættere på en beslutning i spørgsmålet om Tyrkiet. Meget tyder på, at tyrkerne får lov til at starte optagelsesforhandlinger med EU, men EU-medlemskab menes at ligge mindst et årti ude i fremtiden. Og der er stadig mange tråde at rede ud for EU's stats- og regeringschefer på et møde torsdag i Bruxelles.

- Det er overdraget til statsministrene at lave den tekst færdig, sagde udenrigsminister Per Stig Møller.

Overvej plan B

Et af de helt store stridspunkter er fortsat, hvorvidt EU allerede nu bør overveje en plan B, hvor forhandlingerne med Tyrkiet fører til noget andet end et fuldt EU-medlemskab. Disse tanker kommer fra Frankrig, Østrig og Danmark, men møder modstand fra blandt andet af det hollandske EU-formandskab, Storbritannien og Tyskland.

- Tyrkiet har overholdt dets side af aftalen, sagde Storbritanniens udenrigsminister, Jack Straw. Han afviste de nye krav, som flere lande forsøger at få indført i aftalen, og advarede mod at give Tyrkiet udsigt til andet end fuldt medlemskab. Den holdning støttes af den tyske udenrigsminister Joschka Fischer.

- For os er målet medlemskab. Enhver udvanding af det mål vil, efter min mening, føre til en forstyrrelse af Tyrkiets succesrige reformproces, sagde han.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har derimod givet udtryk for, at en plan B er en god idé.

Afviser nye krav

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, har konsekvent afvist nye krav.

- Vi vil ikke konfronteres med ekstra kriterier. Spillet er allerede begyndt. Der bør ikke indføres nye regler, sagde Erdogan fredag.

Han henviste også til Cyperns trusler om at nedlægge veto på topmødet, hvis ikke Tyrkiet først anerkender øens græsk-cypriotiske regering. Det har tyrkerne nægtet, siden de besatte den nordlige del af øen for 30 år siden.

(ritzau)

Ministre tog hul på kampen om Tyrkiets KRAV

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce