Demonstrationer i Syrien efter fredagsbønnen koster mindst 34 mennesker livet, oplyser menneskeretsaktivister.
Syriske sikkerhedsstyrker har dræbt mindst 34 personer, heriblandt et barn, i forbindelse med prodemokratiske demonstrationer efter fredagsbønnen rundt om i Syrien. Det oplyser menneskeretsaktivister.

Barnet og 12 andre blev dræbt i Homs i det centrale Syrien, mens 15 personer blev dræbt i Maarat al-Numan i den nordvestlige del af landet.

Sikkerhedsstyrkerne stormede Maarat al-Numan med støtte fra kampvogne. Det skete for at opløse en prodemokratisk demonstration her, siger menneskeretsadvokaten Razan Zaitouna til nyhedsbureauet Reuters.

Endnu to personer blev dræbt i Daraa-regionen, der har været arnested for opstanden mod det syriske regime. Der var ikke umiddelbart oplysninger om, hvor de øvrige dræbte mistede livet.

I kølvandet på fredagsbønnen opstod der prodemokratiske demonstrationer i flere byer og landsbyer rundt om i Syrien, oplyser øjenvidner.

Deltagerne bar olivengrene og krævede større frihed til trods for, at sikkerhedsstyrker i de forløbne uger har slået hårdt ned på sådanne demonstrationer.

I Ain Arab, en kurdisk region i nærheden af byen Aleppo i det nordlige Syrien, strømmede hundreder af mennesker ud i gaderne.

De råbte "nej til vold, ja til dialog", siger Radif Mustapha, leder af en kurdisk menneskeretsgruppe.

I kystbyen Banias i det nordvestlige Syrien deltog tusinder af mænd, kvinder og børn i fredagens demonstration.

Mange af mændene havde bar overkrop for at bevise, at de ikke bar våben, oplyser Syriens Overvågningscenter for Menneskerettigheder.

Demonstranterne opfordrede myndighederne til at ophæve deres belejring af en række byer, hvor der har været løbende demonstrationer de seneste to måneder.

Mere om emnet

Se alle

FN: En million er flygtet fra Syrien

Syriens oprørere vinder terræn i nord

Mindst 200 er dræbt i kampe om politiskole i Syrien