SYDAFRIKA:Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandelas eneste tilbageværende søn døde i går af aids. Det sydafrikanske antiapartheidikon fortalte selv den sørgelige nyhed til pressen og brugte samtidig lejligheden til at bryde tavsheden omkring sygdommen.

- I lang tid har jeg sagt, at vi skal bringe HIV/aids frem i lyset i stedet for at skjule det, sagde en tydelig mærket Mandela på pressekonferencen i Johannesburg, hvor også konen Graca Machel og Mandelas ene datter var til stede.

- Det er derfor, jeg har bedt jer komme i dag. For at fortælle, at min søn er død af aids, sagde den 86-årige Mandela, der ved lejligheden bar den velkendte røde sløjfe.

Sønnen, den 54-årige Makgatho Mandela, lå forud for sin død på en intensiv adeling i flere uger. Hans kone døde i 2003 af lungebetændelse, der forbindes med HIV-infektion.

Mandelas anden søn mistede livet i en trafikulykke i 1969, mens Mandela stadig sad i fængsel for sin kamp mod det hvide apartheidstyre i Sydafrika. De tre døtre lever stadig.

Omkring fem millioner sydafrikanere er smittet med aids/HIV, og det anslås, at der dør omkring 600 sydafrikanere dagligt af sygdommen.

- Folk ser det ikke som noget specielt, når mennesker dør af HIV. Man betragter det som en sygdom for dem, der skal i Helvede og ikke i Himlen, sagde Nelson Mandela, der er en af de eneste fra den Afrikanske Nationalkongres (ANC), der har erkendt, at et familiemedlem har mistet livet på grund af den tabubelagte sygdom. (AFP)