Major: USA løsner bånd med allierede for aftale med Nordkorea


Major: USA løsner bånd med allierede for aftale med Nordkorea

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA synes at fokusere mere på at få fred fra Nordkorea end at sikre sine allierede det samme, vurderer major.

Ved et historisk topmøde i Singapore har USA forsøgt at sikre sig mod en potentiel trussel fra Nordkorea ved at forbedre forholdet. Amerikanerne har i samme omgang måske løsnet båndene til sine allierede i regionen.

Sådan lyder vurderingen fra major og chef for militærteknologisk center ved Forsvarsakademiet Thomas Galasz Nielsen.

- Jeg læser meget USA-Nordkorea og ikke noget om regionen. Det kan udmøntes ved, at USA laver en bilateral aftale med Nordkorea, der handler om at styrke USA's sikkerhedsgarantier. Måske endda på bekostning af de sikkerhedsgarantier, som USA giver Sydkorea og Japan, siger han.

- Hvis konsekvensen af det her bliver, at USA stepper lidt ned i Sydkorea for at honorere Nordkoreas krav, så svækker man de alliancer, man har med Sydkorea og Japan.

- Det kan faktisk gøre, at regionen bliver mere usikker med et lille våbenkapløb, fordi Japan og Sydkorea måske vil føle, at de skal stå på egne ben, hvis USA trækker sig fra regionen.

Topmødet mellem USA og Nordkorea er endt ud i et dokument, som både USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har underskrevet.

Heri står, at Nordkorea forpligter sig til at fortsætte arbejdet med afrustning af atomvåben på Den Koreanske Halvø. Som modydelse vil USA levere garantier for Nordkoreas sikkerhed. Hvad de garantier består af, er endnu uklart.

- Jeg troede ikke, at man vil skrive så meget ned ved første møde. Når det er sagt, så mangler der nogle benchmarks for, hvornår hvad skal finde sted, siger Thomas Galasz Nielsen.

Efter at have sat sit navn på det fælles dokument forklarede Donald Trump på et pressemøde, at han synes, at USA og Sydkoreas fælles militærøvelser var "dyre", "upassende" og "meget provokerende".

Han vil derfor stoppe dem i takt med, at processen med afrustningen af Nordkoreas atomprogram finder sted.

- Det er i høj grad problematisk, hvis Sydkorea i højere skal stå på egne ben. Så er de nødt til at købe noget dyrere isenkram. Så vil Nordkorea sige: Hov, hvad sker der her?

Thomas Galasz Nielsen vurderer desuden, at den nuværende udvikling må vække begejstring i Kina, fordi det kan betyde, at USA bliver mindre indflydelsesrige i regionen.

Major: USA løsner bånd med allierede for aftale med Nordkorea

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce