Magtsyg, men ikke gal

En 80-årig præsident, Zimbabwes Robert Mugabe, på vej til gallamiddag på Elysee Palæet i Paris i februar i år. Mugabe ledsages af sin 35-årige hustru Grace.
Foto: Paurent Rebours/Ap

Magtsyg, men ikke gal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KOMPROMISLØS: Den snart 80-årige Robert Mugabe ser ud til at ville holde fast i magten til det sidste, men dermed følger han blot sin natur, konstaterer gammel kampfælle

ZIMBABWE: Omverdenens sanktioner preller fuldstændig af på Zimbabwes præsident, og umiddelbart kan det virke som om, at den snart 80-årige Robert Mugabe er gået fra forstanden.

Men det er han ikke, siger professor Terence Ranger. Han har kendt Mugabe siden 1960 og samarbejdede med ham i 1970'ernes guerillakrig mod det hvide styre under Ian Smith.

- Jeg tror ikke, at Mugabe er blevet gal. Jeg deltog for nylig i en britisk tv-udsendelse, der stillede spørgsmålet: Er Mugabe gået fra forstanden, og hvor tesen også var, at Mugabe har forandret sig en del. Jeg svarede, at han sandelig ikke er gået fra forstanden, og at han heller ikke har forandret sig ret meget.

Ifølge professor Ranger er det ikke sandsynligt, at Mugabe kan overtales til at opgive magten - heller ikke selv om han får en garanti mod at blive retsforfulgt for sine menneskerettighedsovergreb.

- Jeg tror ikke, at den mulighed ligger ham meget på sinde. Og hans stædighed skyldes ikke, at han er bange for sit eget skind. Jeg har kendt ham siden 1960, og det har aldrig ligget til ham at være bange.

Hvis man ikke udfordrer Mugabe, er han fin nok. Men hvis han udfordres, så er han absolut konpromisløs, og sådan har det været lige siden han var i eskil i Mozambique, siger Terence Ranger.

- Spørgsmålet er, om det blot handler om hans ego, eller om der også stikker andet under. Jeg tror begge dele. Han føler, at revolutionen er hans, og at han har mandatet til at fuldføre den. Sidste år sagde Mugabe offentligt: "Jeg beder til Gud hver aften om at lade mig overleve. Mine ministre siger det, de ved, jeg gerne vil høre, Men så snart jeg er borte, vil Storbritannien købe hver og en af dem", fortæller Terence Ranger.

- Mugabe er fast besluttet på, at han vil fuldføre sit værk. Han vil ikke overlade revolutionen til andre og slet ikke til oppositionslederen Morgan Tsvangirai, som Mugabe foragter, fordi han ikke deltog i befrielseskampen.

Ikke for egen vinding

Terence Ranger afviser, at det for præsident Mugabe i sidste ende handler om at berige sig selv - sådan som det er tilfældet med mange andre statsoverhoveder i Afrika.

- Jeg vil blive meget forbavset, hvis det viser sig, at Mugabe har store og hemmelige konti i schweiziske banker. Jeg ser ham ikke som en mand, der handler for at berige sig selv. Han drives af magtbegær og trods sin høje alder er han i utrolig god form.

- Jeg mødte ham for nogle år siden. Min kone var med, og hun sagde til Mugabe: Hvor ser De godt ud. De ser slet ikke så gammel ud, som min mand gør. Mugabe svarede: Professorer kan tillade sig at se gamle ud. Det kan præsidenter ikke, fortæller Terence Ranger.

Ifølge Mugabes kone (nr. to) - den kun 35-årige Grace, der for seks år siden fødte parrets tredje barn, står præsidenten op hver morgen kl. 4 for at styrketræne. Og som Mugabe selv udtrykte det i et af sine sjældne interviews.

- Så længe der er et slagsmål, er jeg parat til at kæmpe. Og jeg kan stadig slå fra mig.

Magtsyg, men ikke gal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce