Løkke til Trump: Dansk forsvar skal ikke måles på penge


Løkke til Trump: Dansk forsvar skal ikke måles på penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark kan ikke love et forsvarsbudget på to procent af bnp'en. Det har Løkke meldt klart ud til Trump.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke lovet den amerikanske præsident, Donald Trump, at Danmark vil øge forsvarsbudgettet til at være to procent af bruttonationalproduktet inden for en bestemt tidsramme.

Penge er ikke det afgørende, lyder det.

- Jeg har gjort det meget klart, at set med danske øjne vil vi ikke acceptere, at man måler vores solidaritet alene på det danske forbrug, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge statsministeren skal det ikke være en konkurrence om, hvem der bruger flest penge på forsvar, men hvordan pengene bliver brugt.

Danmark har fuldt ud lige så alvorlige tabstal i Afghanistan som amerikanerne, påpeger statsministeren.

- Jeg har sagt til den amerikanske præsident, at jeg kunne umuligt tage hjem og se de pårørende, som har mistet sønner og døtre i Afghanistan, i øjnene, hvis det hele bare bliver en konkurrence om, hvor mange penge man bruger, og man slet ikke tager højde for, hvordan de bliver brugt, siger han.

Statsministeren bakkes op af udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som beskriver det netop afsluttede Nato-topmøde som kompliceret og præget af "høj spænding".

- Det har på alle måder været et interessant møde at være med til. Det har på ingen måder været nemt, og hvis man påstår andet udadtil, er det ikke rigtigt, siger udenrigsministeren.

Han understreger, at Danmark altid stiller op i krisesituationer - herunder deltager Danmark aktuelt i en indsats mod Islamisk Stat sammen med 60 andre nationer, som går under navnet Counter Isil.

Af denne grund bør Det Hvide Hus være tilfreds med dansk indsats, lyder det fra Samuelsen.

Donald Trump har ellers langet hårdt ud efter Nato-landene og krævet, at de skal bruge to procent med det samme på forsvarsbudgettet samt fire procent på sigt.

Men ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen bliver det ikke en realitet.

- Midt i al det her må man ikke glemme, hvorfor vi er her, siger Lars Løkke.

- Det er ikke for at tilgodese amerikansk indenrigspolitik.

Det seneste danske forsvarsforlig tilfører 12,8 milliarder kroner over de næste fem år til Forsvarets budgetter.

Det betyder en forøgelse med en femtedel, men det får kun det danske budget i 2023 til stige til 1,3 procent af bnp'en.

På trods af at dansk bidrag ikke lever op til amerikanske krav, rejser præsidenten i aften videre til Storbritannien med et smil på læben, lyder det fra Løkke.

Her skal Donald Trump blandt andet mødes med premierminister Theresa May, som også deltog i Nato-topmødet.

- Jeg er glad for, at den amerikanske præsident forlader Nato-mødet med det indtryk, at det har været det bedste Nato-møde nogensinde.

- Fordi, når han er glad, så er vi for så vidt også glade, siger Lars Løkke Rasmussen.

FAKTA: Trump melder pengekrig på Twitter under Nato-topmøde
Den amerikanske præsident, Donald Trump, er i den grad rejst til Bruxelles med skarpladte våben for at vinde en pengekrig om Nato-landes forsvarsbudget.

Et af hans foretrukne våben under Nato-topmødet onsdag og torsdag har været Twitter.

Her er et uddrag af Trumps markante udmeldinger i Bruxelles:

* Tirsdag - dagen inden topmødet

- Nato-lande skal betale MERE, og USA skal betale MINDRE. Meget Unfair! Det skriver Trump på Twitter.

* Onsdag - topmødets første dag

- Ifølge Trump er Tyskland "fange af Rusland", fordi de betaler milliarder af dollar til russerne for at dække et stort gasbehov. Det siger Trump under et morgenmadsmøde med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Under et pressemøde med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, hævder Donald Trump, at de har et fremragende forhold. Kort efter sætter han på Twitter spørgsmålstegn ved Nato på grund af tyskernes brug af russisk gas og energi.

- Hvorfor er der kun fem ud af 29 lande, der lever op til deres forpligtelser? USA betaler for Europas beskyttelse, mens vi mister milliarder i handel. Skal betale to procent i bnp STRAKS, ikke i 2025, skriver Trump på Twitter.

* Torsdag - topmødets sidste dag

- Trump har truet med at "gå enegang", hvis medlemslandene ikke bruger to procent af deres bnp på forsvar. Det erfarer det tyske nyhedsbureau dpa fra kilder på et ekstraordinært møde uden for topmødets dagsorden.

- På det afsluttende pressemøde sagde Trump, at han sagtens kan trække USA ud af Nato, hvis han ønsker det. Men det kommer ikke på tale, da Nato er meget vigtig - mest for Europa.

- Om præsident Putin sagde Donald Trump: - Han er en konkurrent. Er han min fjende? Han er ikke min fjende. Forhåbentlig vil vi en dag blive venner. Jeg kender ham bare ikke så godt.

Løkke til Trump: Dansk forsvar skal ikke måles på penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce