Løkke: Østlande har ingen EU-fremtid


Løkke: Østlande har ingen EU-fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En eller flere af de østeuropæiske lande, som EU i dag indgår en partnerskabsaftale med, bliver aldrig nogensinde EU-medlemmer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Flere tidligere Sovjet-republikker skal ikke gøre sig forhåbninger om at blive medlemmer af EU i fremtiden.

I hvert fald ikke, hvis man spørger statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i dag deltager i sit første EU-topmøde som regeringschef.

Ved dagens topmøde i Prag skal EU-lederne vedtage en ny partnerskabsaftale, der skal binde de tidligere Sovjet-republikker Aserbajdsjan, Armenien, Georgien, Hviderusland, Moldova og Ukraine tættere til EU. Men det er ikke en forsamtale til et EU-medlemskab, understreger Lars Løkke Rasmussen.

- Alting har sin grænse. Og jeg kan personligt ikke se alle de seks lande, som vi i dag indgår en aftale med, som fremtidige EU-medlemmer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den nye partnerskabsaftale har været en stort ønske fra det tjekkiske EU-formandskab. De seks tidligere Sovjet-republikker kan blandt andet se frem til ekstra økonomisk støtte fra EU og lempeligere visumkrav. Til gengæld får EU mulighed for at indgå et tættere samarbejde om energi og klima, samt et større fokus på korruption og kriminalitet i østlandene.

- Perspektivet er at skabe den størst mulige tilskyndelse til at modernisere samfundene via demokratiske og økonomiske reformer. Guleroden er, at man, afstemt med de enkelte landes resultater, i større eller mindre udstrækning kan åbne op for frihandel, siger Lars Løkke Rasmussen.

Danmark lægger særligt vægt på mulighederne for et tættere energisamarbejde. Lars Løkke Rasmussens første indlæg på et EU-topmøde vil derfor netop handle om bedre energieffektivitet og vigtigheden af at begrænse CO2-udledningen.

- Der er et kæmpe potentiale i at sætte mere fokus på energieffektivitet. Jo længere østpå, man kommer, jo større er rationalet. Det er selvfølgelig også vigtigt, fordi det har en klimadimension, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke: Østlande har ingen EU-fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce