Litauen lukker atomkraftværk


Litauen lukker atomkraftværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ignalina-atomkraftværket, der bidrager med 70 procent af Litauens elektricitet, lukkede torsdag aften kl. 22 som en del af en EU-aftale.

Litauen lukkede torsdag et atomkraftværk fra sovjettiden. Skrotningen af Ignalina-værket var en af betingelserne for, at det lille baltiske land kunne blive medlem af EU.

- Kl. 23.00 (22.00 dansk tid) var alting slukket. Alt gik efter planen, siger Viktor Sevaldin, værkets direktør.

Atomanlægget er magen til Tjernobyl-kraftværket, hvor en reaktor eksploderede i 1986 og sendte radioaktiv materiale ud i atmosfæren, og samtidig blev beboere i nærheden af værket udsat for voldsom stråling.

Ignalina har indtil nu bidraget med 70 procent af elektriciteten i Litauen. Efter værkets lukning er landet i høj grad afhængig af russisk elektricitet. Det forventes, at Litauens el-priser kommer til at stige 30 procent for husstande og 20 procent for virksomheder efter atomkraftværkets lukning.

For omkring 30 år siden var byen Visaginas, der blev opført i forbindelse med Ignalina-atomkraftværket i det nordøstlige Litauen på grænsen til Letland, en af de ypperste repræsentanter for Sovjetunionens arkitekturidealer.

Visaginas blev grundlagt som en hemmelig by i 1975 et år efter, at opførelsen af atomanlægget var indledt. Ignalina-værket er stadig regionens største arbejdsplads, selv om den første reaktor blev lukket allerede for fem år siden.

Den endelige lukning og afvikling af kraftværket vil strække sig frem til 2029, hvilket betyder, at i det mindste nogle af medarbejderne kan fortsætte dér.

Lukningen af Ignalina er ikke ensbetydende med, at Litauen har begravet sine planer om at opføre et nyt og moderne atomkraftværk. Landets energiministerium har udbudt opførelsen af et nyt værk i offentlig licitation og håber nu på at finde en sponsor. Placeringen af det ny atomkraftværk skal også være i Visaginas.

Litauen lukker atomkraftværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce