Letlands præsident vil opløse parlamentet


Letlands præsident vil opløse parlamentet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Præsidenten i Letland kaster det baltiske land ud i en ny politisk krise ved at ville opløse parlamentet.

Letlands præsident Valdis Zatlers har i en tv-tale lørdag meddelt, at han vil arrangere en folkeafstemning om at opløse parlamentet. Det skyldes, at parlamentet har afvist en korruptionsundersøgelse af en fremtrædende parlamentariker og forretningsmand.

Hans beslutning fører den baltiske stat ud i en ny politisk krise, ligesom det er ved at komme sig efter den recession, som var konsekvensen af den globale finansielle nedsmeltning i 2008.

- Parlamentet har udvist mangel på respekt og mistillid til de retslige myndigheder. Jeg har truffet en beslutning om at handle på en radikal måde, sagde Valdis Zatlers i en direkte og stærkt følelsesbetonet tv-transmitteret tale.

I henhold til forfatningen skal der holdes en folkeafstemning til støtte for hans beslutning om at opløse parlamentet. Det nuværende parlament blev valgt i oktober sidste år.

Der vil blive holdt et nyt parlamentvalg, hvis Zatlers vinder folkeafstemningen. Hvis han taber, må han træde tilbage.

Zatlers skridt markerer et forsøg på at finde en afslutning på årelange beskyldninger om korruption. Det er også en konsekvens af parlamentets afslag på at tillade en ransagning af ejendomme, der tilhører parlamentarikeren og forretningsmanden Ainars Slesers.

Zatlers mandat som præsident er ved at løbe ud, og parlamentet skal stemme om hans genvalg i næste uge. I Letland er det parlamentet, der udnævner præsidenten, som er et statsoverhoved uden parlamentariske beføjelser.

Zatlers har anklaget en lille gruppe af indflydelsesrige politiske forretningsmænd, kendt som Letlands oligarker, for effektivt at kontrollere beslutningstagningen. Samtidig nyder lettiske parlamentarikere strafferetslig immunitet.

Letlands præsident vil opløse parlamentet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce