Leder fra britisk højreekstrem gruppe trækker sig

Lederen af det højreekstreme parti English Defence League, Tommy Robinson, til venstre, d. 22. maj i år i Woolwich i London.
Foto: Neil Lancefield/PA/POLFOTO/arkiv

Leder fra britisk højreekstrem gruppe trækker sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

English Defense League, som Anders Breivik omtalte i et manifest før terrorangreb, går måske i opløsning.

Lederen af det højreekstreme parti English Defence League (EDL) siger, at han trækker sig fra gruppen, fordi han ikke længere føler, at han kan kontrollere yderliggående personer i partiet.

Tommy Robinson har i flere år været den mest fremtrædende skikkelse i EDL, som har stået bag en række antiislamistiske demonstrationer over hele Storbritannien siden 2009.

Demonstrationerne, der har fundet sted i områder med overvejende muslimske indbyggere, har ofte udviklet sig til voldelige sammenstød.

- Jeg har længe overvejet min beslutning, da jeg har indset, at gadedemonstrationer, selv om de har ført os langt, ikke længere er produktive, siger Robinson.

- Jeg erkender farerne ved yderliggående højreekstremisme og ser behovet for ikke at møde islamisk ideologi med vold, men med bedre demokratiske idéer, siger han videre.

Den anti-ekstremistiske tænketank The Quilliam Foudation siger, at den har mæglet sig frem til Robinsons "omvendelse" og kalder det en succes for lokalsamfundene.

Men Nigel Copsey, der er ekspert på de højreradikale miljøer ved Teesside universitet, advarer om, at Robinsons afgang kan føre til mere radikalisering og vold.

- Dette kan føre til EDL's sammenbrud, som kan medføre en opblomstring af vold og måske endda terroraktioner, siger han.

I Norge har Anders Behring Breivik hyppigt omtalt EDL i et manifest, som han lagde ud på internettet inden sine terrorangreb i Oslo og på Utøya.

Robinson, hvis rigtige navn er Stephen Lennon, har fordømt Breiviks handlinger, og han omtaler ham som "skør."

Leder fra britisk højreekstrem gruppe trækker sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce