Kvindelig partileder overtager styring af Sinn Fein

Gerry Adams træder tilbage efter mere end 34 år som leder af Sinn Fein ved særlig konference i Dublin og overlader partilederposten til Mary Lou McDonald.

Kvindelig partileder overtager styring af Sinn Fein

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gerry Adams træder tilbage efter mere end 34 år som partileder ved særlig konference i Dublin.

Mary Lou McDonald er valgt som ny leder af det irske nationalistparti Sinn Fein.

Hun afløser Gerry Adams, som træder tilbage efter mere end 34 år som partileder.

Den 48-årige McDonald blev formelt valgt af de omkring 2000 delegerede, der lørdag er samlet i Dublin til en ekstraordinær partikonference.

Mary Lou McDonald var den eneste nominerede til lederposten, da valget af partileder fandt sted i januar.

Sinn Fein var den politiske gren af den irske undergrundshær, IRA. Partiet, der opstiller både i Nordirland og republikken Irland, har en historie, som er knyttet til den blodige konflikt mellem katolske nationalister og pro-britiske unionister i Nordirland.

- Jeg ved, at det er store sko, der skal fyldes ud, når jeg påtager mig den rolle, som Gerry Adams har haft, og jeg ved, at det ikke er muligt, sagde McDonald efter valget i januar.

Dengang pointerede hun, at hun havde medbragt sine egne sko og sammen med partiets medlemmer vil sætte ud på en rejse, som vil føre til irsk samling.

Sinn Feins vigtigste politiske mål er at genforene Irland og Nordirland i én stat. Nordirland har siden 1921 været en del af Storbritannien.

Den 48-årige McDonald har studeret engelsk litteratur på Trinity College i Dublin. Hun har stået forrest blandt en ny generation af politikere i Sinn Fein, der har ønsket at bløde op på det militante image, som partiet har haft.

Selv om Sinn Fein har en nationalistisk dagsorden, så regnes det i Irland som et venstreorienteret parti.

McDonald er medlem af det irske parlament for det centrale Dublin og indledte sin politiske løbebane i Fianna Fail, som er et af Irlands to store mainstreampartier.

Hun er blevet beskyldt for at have anlagt en hård linje af opportunistiske grunde, men hun siger selv, at hendes ledelse vil få afgørende betydning for dannelsen af et forenet Irland.

Kvindelig partileder overtager styring af Sinn Fein

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce