Kroaterne trækker på skulderen af historisk EU-valg


Kroaterne trækker på skulderen af historisk EU-valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kroatien bliver 1. juli medlem af EU, og derfor skal der søndag findes 12 kroatiske EU-parlamentsmedlemmer.

Selv om Kroatien først den 1. juli bliver lukket ind i EU-varmen som unionens 28. medlemsland, får kroaterne søndag allerede en forsmag på, hvad EU-samarbejdet indebærer.

3,7 millioner vælgere i Balkan-landet ved Adriaterhavet skal nemlig pege på, hvem de vil have skal repræsentere dem i Europaparlamentet i Strasbourg og Bruxelles, når medlemskabet bliver en realitet til sommer.

Kroatien får 12 pladser i parlamentet ved valget, som lokale politikere og embedsmænd hylder som en historisk milepæl for den tidligere jugoslaviske republik, der i 1991 løsrev sig fra Beograd, hvilket udløste en 10 måneder lang krig med cirka 20.000 dræbte.

Valgdeltagelsen ventes dog ikke at blive prangende, da mange kroaters begejstring for den gældskriseramte Europæiske Union er dalet betragteligt, nu Kroatien har gennemført mange omfattende reformer på vejen ind i unionen.

Samtidig er mange bekymrede over økonomien, der er dybt afhængig af turismen, og som ikke har oplevet vækst siden 2009.

Ifølge rundspørger bakker over halvdelen af landets indbyggere op om kroatisk EU-medlemskab, og da kroaterne i januar sidste år stemte om det, sagde 66 procent af dem ja. Dog var det kun 44 procent af vælgerne, der deltog i folkeafstemningen.

- Jeg støtter EU-medlemskabet, men det er ikke umagen værd at stemme på vores uduelige politikere.

- De har end ikke forsøgt at forklare folk, hvad de helt nøjagtigt vil arbejde for der (i parlamentet), siger Dubravka Simac, 30-årig sælger fra Zagreb, til nyhedsbureauet AFP om, hvorfor hun bliver hjemme på sofaen søndag.

Iagttagere vurderer, at valgdeltagelsen nok også bliver lav, fordi de folkevalgtes mandat i Strasbourg kun vil gælde i et år, da der er valg til EU-Parlamentet i samtlige medlemslande i sommeren 2014.

Valgstederne er åbnet klokken syv søndag morgen og lukker klokken 21, hvorefter de første foreløbige resultater ventes at tikke ind.

Kroaterne trækker på skulderen af historisk EU-valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce