Krisen vokser i Sudans Darfur-provins


Krisen vokser i Sudans Darfur-provins

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FLUGT: Alvorlig underernæring hos hvert tredje barn, der er flygtet fra Dafur til Tchad
SUDAN:FN's fødevareprogram (WFP) og Libyen vil åbne en korridor, der skal bringe nødhjælp ind i den kriseramte Darfur-provins i det vestlige Sudan. FN melder samtidig om alvorlig under-ernæring hos mere end hvert tredje barn fra Darfur, der flygter ind i nabolandet Tchad.

De triste nyheder om situationen i Darfur blev i går fulgt op af meddelelser fra Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, hvor Den Afrikanske Union (AU) har forsøgt at indlede fredsforhandlinger mellem Sudans regering og to sudanske oprørsgrupper.

De to oprørsgrupper Retfærdigheds- og Lighedsbevægelsen (JEM) og Sudans Befrielseshær (SLA) har fremsat en række krav for forhandlingerne, som Sudans regering blankt har afvist.

Oprørsgrupperne kræver blandt andet, at regeringen trækker sine væbnede styrker ud af Darfur-provinsen og beordrer den allierede milits til at stoppe de blodige angreb.

"Tilbagetrækningen af regeringsstyrker og Janjaweed militsen fra Darfur, heriblandt dem, som er en del af politiet eller andre regeringsenheder", stod der på oprørsgruppernes liste over krav.

Men trods international krisen af Sudans regerings støtte til Janjaweed militsen afviste den at efterleve kravet.

De to oprørsgrupper indledte i februar 2003 et oprør efter en langvarig konflikt mellem afrikanske landsbybeboere og arabiske nomader.

Korridor gennem Libyen

Oprørerne beskyldte regeringen for at støtte den arabiske Janjaweed milits og opfordre dem til at nedbrænde de afrikanske landsbyer og fordrive indbyggerne.

Regeringen i Khartoum har imidlertid afvist, at den støtter den arabiske milits.

I går kunne FN fremlægge skræmmende tal over under-ernærede børn, der flygter fra Darfur til nabolandet Tchad. Mere end hvert tredje barn i tre forskellige flygtningelejre i det nordøstlige Tchad er underernærede, sagde FN og understregede dermed behovet for en øget indsats for at sikre mad til de flygtende indbyggere i Darfur-provinsen.

Opfordringen synes hørt af Libyen, der har indgået en aftale med FN's fødevareprogram (WFP) om at åbne en korridor gennem Libyen til både Sudan og Tchad.

Fødevarehjælp vil blive sejlet til Libyen via Middelhavet og derefter sendt videre til Sudan og Tchad. Vicedirektør for WFP John Powell sagde, at han håber at fødevarekorridoren kan afhjælpe nøden hos den ene million mennesker, der er tvunget på flugt fra deres hjem.

FN har beskrevet Darfur, hvor flere end 10.000 mennesker er blevet dræbt og over en million fordrevet, som verdens værste humanitære krise.

Krisen vokser i Sudans Darfur-provins

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce