Kongekritik i Sverige


Kongekritik i Sverige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SVERIGE: Den svenske riksdags konstitutionsutskott, KU, (forfatningsudvalg) skal undersøge, om statsminister Göran Persson har overtrådt den svenske forfatning ved ikke straks at orientere kong Carl Gustaf om tsunami-katastrofen i Asien den 26. december.

I en usædvanlig kritik af regeringen og statsministeren siger den svenske konge, at han først efter halvandet døgn fik besked af regeringen om katastrofen og dens alvorlige omfang.

- Jeg sad og så billeder af katastrofen på tv og forsøgte at få kontakt med statsministeriet. Det lykkedes først dagen efter om aftenen - halvandet døgn efter flodbølgen, siger kongen i Dagens Nyheter.

I interviewet efterlyser kongen mere handlekraft og synes, at det er bedre, at der i sådanne situationer "bliver handlet end intet gjort".

- Man har det i Sverige ofte sådan, at ingen vover at tage et ansvar. Man er bange for at sætte noget i gang, der kan koste noget, som man skal tage ansvar for senere, siger kongen til avisen.

Den sene information fra statsministeriet til kongen kan være i strid med den svenske grundlov, da den pålægger regeringschefen at informere statschefen, kongen, om rigets anliggender.

Kongens kommentarer har ført til fornyet kritik af Göran Persson og hans socialdemokratiske regerings håndtering af katastrofen.

Svenske medier, pårørende til katastrofens svenske ofre og en række hjælpeorganisationer siger, at regeringen var alt for langsom til at sætte gang i og koordinere hjælpeindsatsen i de ramte asiatiske lande.(ritzau)

Kongekritik i Sverige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce