Kompromis om Irak-mission


Kompromis om Irak-mission

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NATO-TILBUD: En gruppe på 40 NATO-officerer rejser til Bagdad for at forberede NATO-træning af den irakiske hær
NATO vil indenfor få dage sende en gruppe officerer til Bagdad for at forberede en større mission med træning og uddannelse af den irakiske hær.

Det er således første gang, den vestlige forsvarsalliance engagerer sig direkte militært i Irak, siden det bitre politiske opgør mellem USA og Europa sidste år op til Irak-krigen.

Amerikanske diplomater kaldte beslutningen, som blev truffet af NATOs ambassadører efter flere dages hårde forhandlinger, for en triumf for NATOs enhed.

- USA er meget tilfreds med denne historiske NATO-beslutning, siger den amerikanske NATO-ambassadør Nicholas Burns.

- At vi er nået til enighed på Irak-spørgsmålet halvandet år efter krigen er vigtigt for det transatlantiske forhold.

Enigheden er imidlertid papirtynd, fordi Frankrig med indirekte støtte fra flere europæiske lande - heriblandt Tyskland - i første omgang har fået forhindret, at de 40 NATO-officerer i Bagdad skal være under direkte kommando af den amerikansk ledede koalition.

USA havde ønsket, at den amerikanske militære øverstkommanderende i Bagdad, general George Casey, skulle have kommandoen over NATO's træningsmission. Men beslutningen om, hvem der skal lede NATOs arbejde i Irak, er nu udskudt til et nyt møde mellem NATOs ambassadører i september.

Hovedbrud i vente

Inden da skal officererne melde tilbage om, hvilke muligheder der er for træning af den irakiske hær både indenfor og udenfor Irak.

På sit topmøde i Istanbul i juni sagde NATO principielt ja til et ønske fra den irakiske regeringschef Iyad Allawi om at træne Iraks hær. Men Frankrig og Tyskland har gjort det klart, at de ikke vil sende officerer eller andet personel til Irak, og at træningen derfor i høj grad skal foregå udenfor Irak.

Både dette spørgsmål og kommandostrukturen for den nye NATO-mission fortsætter med at give hovedbrud i alliancen.

Europæiske NATO-diplomater peger på, at det for Frankrig og Tyskland er afgørende at vise, at NATO politisk set ikke er en del af USAs »koalition af villige«. Derfor kan man også forvente en ny bitter diskussion i NATO i september, når træningsmissionen skal hamres ud i detaljer.

For den amerikanske præsident George W. Bush er NATO-beslutningen imidlertid en lille fjer i hatten før præsidentvalget i november.

Flere demokratiske politikere, og senest også hans demokratiske udfordrer John Kerry, har skarpt angrebet Bush for ikke at have sikret NATOopbakningen, før man kastede sig ud i Irak-eventyret.

Men med 40 NATO-officerer på vej til Bagdad kan Bush nu pege på, at den vestlige alliance for første gang er til stede på jorden i Irak.

Kompromis om Irak-mission

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce