Kinas kommunistparti vil lade præsidenten fortsætte

Det kinesiske kommunistparti foreslår, at fjerne begrænsningen for, hvor længe en præsident kan sidde. Dermed vil den nuværende præsident, Xi Jinping, kunne fortsætte efter 2023.

Kinas kommunistparti vil lade præsidenten fortsætte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et nyt forslag vil lade præsidenter i Kina fortsætte længere end den nuværende begrænsning på to perioder.

Det kinesiske kommunistpartis centralkomité foreslår at fjerne den begrænsning på to præsidentperioder, der er skrevet ind i Kinas forfatning. Det skriver nyhedsbureauet Xinhua.

Ifølge nyhedsbureauet foreslår komitéen, der er det højeste organ i det kinesiske kommunistparti, at fjerne sætningen "skal ikke sidde mere end to fortløbende perioder" fra forfatningen.

I øjeblikket er en præsidentperiode i Kina på fem år.

Kina har siden 2013 været styret af Xi Jinping, der blev valgt som landets præsident. Han er derudover generalsekretær for Kinas kommunistiske parti og formand for landets centrale militære komité.

Uden den foreslåede ændring vil Xi Jinpings periode udløbe i 2023.

Xi har siden sin tiltræden som præsident taget meget magt til sig og har gennemført et større opgør med modstandere i partiet.

Blandt andet for at rydde op i korruption og styrke den interne disciplin i partiet er tusinder af medlemmer blevet dømt og straffet for korruption.

Som præsident har Xi Jinping desuden stået for en strammere linje over for befolkningen. Censuren er øget, og der er slået hårdt ned på kritiske stemmer.

Udenrigspolitisk står Xi Jinping for den mere aggressive linje, der har kendetegnet Kina de seneste år. Blandt andet med ekspansion i Det Sydkinesiske Hav og en hårdere kurs over for andre asiatiske lande.

Xi Jinping, der er søn af en kendt skikkelse fra det kommunistiske partis overtagelse af Kina efter Anden Verdenskrig, er ifølge nogle iagttagere samtidig i gang med at opdyrke en personkult omkring sig selv.

Det er sket med bogudgivelser, statuer, museer og endda popsange til hans ære.

I meddelelsen fra kommunistpartiet søndag fremgår det også, at udgivelsen "Xi Jinpings tanker om socialisme med kinesiske karakteristika i en ny æra" skal skrives ind i landets forfatning.

Kommunistpartiet tog magten i Kina under formand Mao Zedong efter en lang og blodig borgerkrig. Efterfølgende styrede Mao Zedong Kina med hård hånd og udslettede sine politiske modstandere.

FAKTA: Kinas magtfulde kommunistiske ledere
Den magtfulde centralkomité i Kinas kommunistparti har søndag meddelt, at man vil fjerne begrænsningen på to perioder for landets præsidenter.

Dermed er vejen banet for, at præsident Xi Jinping kan fortsætte som leder efter 2023, hvor han ellers skulle være trådt af. Vejen er dermed også banet for, at han bliver en af landets mest betydningsfulde kommunistiske ledere.

Læs her mere om dem, der har tegnet det kommunistiske Kina gennem tiderne:

* Mao Zedong:

Mao Zedong ledede kommunistpartiet under den borgerkrig, der i 1949 endte med, at partiet fik den totale magt i Kina.

Formand Mao tegnede partiet fra 1943 til 1976. Andre personer besad i perioder de øverste poster, men reelt var Mao den afgørende leder.

Under Mao Zedong gennemførte Kina flere reformer, deriblandt Kulturrevolutionen. Perioden under Mao Zedong var præget af flere perioder med hungersnød og hårdhændet undertrykkelse af politiske modstandere.

* Deng Xiaoping:

Deng Xiaoping vandt efter Mao Zedongs død i 1976 den interne magtkamp i partiet.

Deng beskrives dom Kinas de facto leder fra slutningen af 1970'erne til 1989, hvor han begyndte at trække sig.

Deng stod bag en række reformer, blandt andet på det økonomiske område, der løste op for den meget dogmatiske kommunistiske politik.

Deng Xiaopings periode som leder endte med massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989, hvor en stor folkelig protest blev knust. Det er usikkert, om Deng gav ordren, men massakren blev set som udtryk for et konflikt mellem partiets moderate og konservative fløj.

* Jiang Zemin:

Jiang Zemin kontrollerede partiet fra 1989 til 2002. Han anses for at være en kompromiskandidat i krisen efter massakren på Den Himmelske Freds Plads.

Jiangs periode var præget af voldsom økonomisk vækst baseret på økonomiske reformer kombineret med indenrigspolitiske stramninger.

* Hu Jintao:

Hu Jintao regerede fra 2002 til 2012.

Under Hu Jintao fortsatte Kinas markante økonomiske vækst. Samtidig stod Hu i spidsen for indsatsen for at genrejse Kina som verdensmagt med hjælp fra bløde magtinstrumenter som investeringer og diplomati.

Der blev dog stadig slået ned på politiske modstandere og kritikere i befolkningen.

* Xi Jinping:

Xi Jinping har været præsident siden 2012 og har i høj grad samlet magten hos sig selv. Han har arbejdet aktivt på at skabe en personkult om præsidenten som folkets leder.

En omfattende kampagne mod korruption i alle lag har fjernet mange politiske modstandere. Xi har strammet grebet om den kinesiske befolkning med censur.

Udenrigspolitikken er skærpet, og der er investeret i militæret, som er markant til stede i regionen og de facto har kontrollen med store dele af Det Sydkinesiske Hav.

Kilder: Ritzau, Reuters og New York Times.

Kinas kommunistparti vil lade præsidenten fortsætte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce