Kendte udgør et dilemma


Kendte udgør et dilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BESØG: De sikrer, at fokus rettet mod katastrofen. Men i nogle tilfælde er ofrene bedre tjent med, at kendte holder sig væk, mener eksperter

ASIEN: Flere kendte personer har sat deres ben i Asien for at besøge ofrene for flodbølgen anden juledag. Med de kendte ansigter følger kamerahold og sikkerhedsforanstaltninger. På den ene side sikrer besøgene et fortsat mediefokus, der er med til at opretholde interessen for at hjælpe til, men i andre tilfælde betyder besøgene, at der bliver brugt unødige ressourcer på at sørge for, at besøget af stjerner og politikere forløber, som det skal.

Powell uden sikring

Da USA's afgående udenrigsminister, Colin Powell, besøgte det tidligere ferieparadis Phuket i Thailand en uge efter flodbølgekatastrofen, var der ingen af de normale sikkerhedsforanstaltninger til stede. Der var hverken kropsvisiteringer, metaldetektorer eller folk, der undersøgte rygsække. Der var kun et par bekymrede sikkerhedsvagter og en søvnig thailandsk vagthund. Der var ikke tid til andre foranstaltninger. Men det har ændret sig siden.

I går landede superstjernen Ricky Martin i Phuket med hele to filmhold, og han var konstant omgivet af fire biler med mennesker, der blandt andet skulle stå for stjernens make-up.

Ricky Martin, der er goodwill-ambassadør for FN's børnefond (Unicef), gav gladeligt interviews til skrivende journalister, men alle andre filmhold end hans egne fik besked på at holde sig væk, fordi han havde lovet billederne eksklusivt til talkshowværten Oprah Winfrey.

Ophedet debat

Besøg, som disse - som i weekenden bliver fulgt op af ankomsten af statsministrene for Sverige, Finland og Norge samt Canada - har skabt en ophedet debat blandt nødhjælpsarbejdere om, hvorvidt disse besøg er nyttige eller forstyrrende.

Erfarne nødhjælpsarbejdere ved, hvor hurtigt en katastrofe kan glemmes ude i verden, og nogle mener derfor, at det er positivt med den omtale stjernebesøgene giver.

- Der er brug for at stimuleret interessen lidt, så folk fortsat er klar over, hvad der foregår, siger John Budd, talsmand for Unicef.

Indtil videre har de fleste politikere vist tilbageholdenhed i forhold til at besøge Indonesiens Aceh-provins, der blev hårdest ramt af flodbølgen. Colin Powell besøgte provinshovedstaden Banda Aceh i sidste uge, men lod under opholdet i byen sit fly gå på vingerne igen for at det ikke skulle blokere for de nødhjælpsfly, der konstant ankommer til byens lufthavn. Derimod blev hele lufthavnen afspærret, da FN's generalsekretær, Kofi Annan, besøgte Banda Aceh.

Powells og Annans respektive besøg i Banda Aceh skete i kølvandet på donorkonferencen i Jakarta i sidste uge. Men Australiens premierminister, John Howard, der også deltog i konferencen, afholdt sig bevidst fra at besøge Indonesiens katastroferamte områder.

- Jeg tror helt ærligt, at militærets ressourcer i Aceh er bedre brugt på at tage sig af de mennesker, der er sårede, sagde Howard i den forbindelse.

Men det er ikke alle, der har de kvaler. I Indien er der flere eksempler på, at nødhjælpsarbejdere bliver bedt om at smide, hvad de har i hænderne for at koordinere besøg og assistere politikere eller kendte personer.

Men flere eksperter er af den opfattelse, at det er en pris, som man må betale for at få den nødvendige opmærksomhed. For det, der betyder noget, er fortsat at få billeder frem i tv og aviser, mener de.

Men den frivillige nødhjælpsarbejder Kerry Hooper har en anderledes opfattelse af besøgene.

- Hvis folk kommer for at give bidrag, er det fint. Ellers kommer de bare for at promovere sig selv og sige "se på mig, se hvor medfølende jeg er", siger han.

Kendte udgør et dilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce