Kemisk vagthund har tjekket 11 af Syriens våbenlagere


Kemisk vagthund har tjekket 11 af Syriens våbenlagere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OPCW, der arbejder på at udrydde kemiske våben, er godt i gang i Syren, hvor man skal være færdig i juni 2014.

Verdens internationale vagthund, når der drejer sig om kemiske våben, siger, at organisationens inspektører onsdag har kontrolleret 11 ud af 20 steder, der er udpeget af Syrien.

Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, der for nylig blev tildelt Nobels fredspris, arbejder på at eliminere Syriens våbenlagere af kemiske våben.

- OPCW-missionen har nu afsluttet undersøgelserne på i alt 11 steder, der er identificeret af Syrien, rapporterer organisationen, der har hovedsæde i Haag.

For to uger siden ankom inspektørerne til landet, hvor 60 eksperter arbejder på at tilintetgøre de kemiske våben.

Det sker omkring en måned efter, at OPCW accepterede den syriske præsident, Bashar al-Assads, anmodning om at blive medlem af FN's konvention om kemiske våben.

Inspektørerne har til 30. juni 2014 til at færdiggøre destruktionen af Syriens kemiske arsenal.

Hidtil har Syrien modtaget sjælden ros for sit samarbejde med inspektørerne, men FN har understreget, at de vigtige tidsfrister i ødelæggelsen af de kemiske våben skal overholdes.

Dette indebærer at ødelægge produktionsfaciliteter, centralt udstyr og starte destruktionen af kategori tre kemiske våben før 1. november.

OPCW, der tæller 190 medlemslande, blev oprettet i 1997 for at eliminere alle verdens kemiske våben.

Organisationen kom for alvor på banen, da en oprørskontrolleret forstad til Damaskus i august blev angrebet med nervegassen sarin. Et angreb som ifølge USA kostede over 1400 mennesker livet.

Det er en relativt lille organisation med et moderat budget. Organisationen er en del af FN-missionen, som er i gang med at destruere de første kemiske våben i Syrien.

I alt 100 eksperter og sikkerhedsfolk fra OPCW og FN skal over det næste år overvåge, at de cirka 1000 ton kemiske våben i Syrien ødelægges.

Kemisk vagthund har tjekket 11 af Syriens våbenlagere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce