Kaos i den palæstinensiske top


Kaos i den palæstinensiske top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STRID: Premierminister Qurie vil forlade sin post, men Arafat vil ikke lade ham gå
MELLEMØSTEN: Den palæstinensiske premierminister, Ahmad Qurie, indgav i går sin afskedsbegæring til palæstinenserleder Yasser Arafat.

Qurie klagede over, at det bliver stadig mere kaotisk at regere de palæstinensiske områder, efter at væbnede mænd fredag bortførte fire franske nødhjælpsarbejdere og to palæstinensiske embedsmænd, herunder Gazas politichef, og krævede indgreb mod korruption i sikkerhedsstyrkerne.

De bortførte blev alle løsladt uskadte nogle timer senere, men i en tilsyneladende indrømmelse til bortførerne fyrede Arafat den bortførte politichef, Ghazi a-Jabali, og ansatte i stedet en af sine fætre, generalmajor Mussa Arafat, som chef for Gazas sikkerhed.

Samtidig meddelte Arafat, at de 12 palæstinensiske sikkerhedstjenester reduceres til tre.

Desuden erklærede Arafat undtagelsestilstand i Gaza.

Umiddelbart inden, at nyheden om Quries afskedsbegæring kom frem, sagde premierministeren til journalister i Ramallah på Vestbredden, at Gaza befinder sig "i en hidtil uset kaotisk tilstand".

Kaotisk

Fredag indgav også chefen for den forebyggende sikkerhedstjeneste i Gaza, Abu Shbak, og chefen for den generelle efterretningstjeneste, Amin Hindi, deres afskedsbegæringer til Arafat og beklagede sig over de kaotiske tilstande i Gaza og de palæstinensiske myndighedernes manglende reformer, sagde en palæstinensisk embedsmand.

Flere palæstinensiske kilder udtrykker frygt for, at lovløsheden i Gaza blot vil tage til, mens militante grupper og sikkerhedsorganer prøver at mane sig i fordelagtige positioner, inden Israel trækker sig ud af Gaza og fjerner de israelske bosættelser, sådan som Israels regeringschef, Ariel Sharon, siger, at han vil.

Protest mod inaktivitet

Det var gruppen Jenins Martyrbrigade, der tog skylden for fredagens bortførelse af politichef Jabali. Ifølge gruppen var det en reaktion på flere års inaktivitet fra myndighederne i forbindelse med det, som gruppen kalder misgerninger.

En talsmand for bortførerne fordømte udnævnelsen af Arafats fætter til ny sikkerhedschef.

- Med al respekt for præsident Arafat så kan de palæstinensiske myndigheder ikke forblive et monopol for Arafat og hans pårørende. Vi har vor egen måde at vise vores afvisning på, sagde han.

Imidlertid har palæstinensiske embedsmænd hele tiden sagt, at de konstante israelske angreb og militære aktioner i Gaza og også på Vestbredden gør det svært for Arafat at gribe ind.

Selv har Arafat i flere år befundet sig i sit hovedkvarter i Ramallah. Bygningen er voldsomt medtaget af israelske granater, og Israels regering vil ikke lade Arafat forlade Ramallah - medmindre det bliver til udlandet, og så er der ingen garanti for, at palæstinenserlederen får lov at vende tilbage til de palæstinensiske områder.

Israel har siden 1967 holdt bl.a. Gazastriben, Østjerusalem og Vestbredden besat. Omkring 400.000 israelere bor i bosættelser i Gaza, Vestbredden og i Østjerusalem, selv om det i henhold til Genèvekonventionen er forbudt at bosætte egne borgere i besat land.

Kaos i den palæstinensiske top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce