Kamp mod aids kan blive glemt


Kamp mod aids kan blive glemt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I et kritisk år ser forkæmperne i krigen mod hiv/aids med blandede følelser på følgerne af tsunami-katastrofen i Asien.

Der er ingen skår i glæden, når de er vidne til de milliarder af dollar, der gives løfte om til ofrene efter flodbølgerne den 26. december.

Men de håber også i tavshed, at det ikke er slut med generøsiteten, når tiggerskålen rækkes ud for at få hjælp til aids - en katastrofe, der dræber på en mindre dramatisk måde end et naturfænomen, men som med hensyn til antal er mere dødbringende.

- 8000 mennesker dør hver eneste dag af aids. Hvad angår dødelighed, svarer det til en tsunami hver 14. dag, siger Annick Hamel fra den franskbaserede organisation Læger Uden Grænser.

Kilden tørrer ud

- En mulig kilde til bekymring er, at folk allerede har doneret penge til tsunamien - i stort omfang og meget gavmildt - og at næste gang der bliver fremsat en appel, uanset hvad årsagen måtte være, så er denne kilde tørret ud.

Andre eksperter er forsigtige optimister. De mener, at den store deltagelse i form af finansiering og politisk støtte til aids-sagen, som begyndte i 2003 og fortsatte i fjor, vil være uberørt af flodbølge-katastrofen.

Finansiering til aids har altid været et problem, men det er særligt vigtigt i 2005.

Udgangen af i år er fristen for at nå Verdenssundhedsorganisationens (WHO) mål om at forsyne tre millioner fattige mennesker med aids-bekæmpende medicin. Hidtil har kun 440.000 adgang til den type præparater.

Desuden er indsatsen i Indien, Indonesien og Kina afgørende i år, hvis det skal hindres, at infektionen i Asiens tre folkerigeste lande skal brede sig fra afgrænsede sociale grupper til den generelle befolkning.

Udfordringen vil være mangedoblet i områder, som samtidig er ramt af flodbølgerne, siger kilderne. Folk, som er fordrevet, forarmet og traumatiseret, bliver mål for aids. De risikerer at blive udsat for virus i form af voldtægt, handel med børn og prostitution.

FN-organisationen UNAIDS anslår, at der er behov for 10,5 milliarder dollar (59,4 milliarder kroner) til kampen mod hiv/aids i år. Beløbet stiger til 20 milliarder dollar (113 milliarder kroner) årligt i 2007. Pengene ydes af enkeltpersoner, statsbudgetter og lokale budgetter og bidrag fra nationale organisationer, stiftelser og private grupper.

Penge til hivinfektion

Suman Mehta, souschef for Asien-Stillehavsområdet og Mellemøsten i UNAIDS, tror lige nu ikke på, at penge til flodbølge-katastrofen vil skade aids-sagen.

- Vi er ikke så bekymrede for, at penge forsvinder fra hiv/aids, siger hun. - Der er meget behov for penge, når der er en katastrofe. Vi har også tillid til, at en del af de nye bidrag til tsunamien vil blive udnyttet til at bekæmpe den nye risiko for hiv-infektion, siger Mehta.

Hun har derimod en frygt for, at lokale budgetter vil blive belastet så meget af flodbølge-arbejdet, at det - uden ekstra bidrag udefra - vil føre til, at bæltet skal spændes ind med hensyn til den forebyggende aids-indsats.

Kamp mod aids kan blive glemt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce