Italien returnerer bådflygtninge


Italien returnerer bådflygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kritik af Italiens nye politik med at samle afrikanske bådflygtninge op, inden de når landets kyster - og straks returnere dem til Afrika.

Italien tilbageviste i dag kritik fra FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR), fordi nordafrikanske bådflygtninge er blevet samlet op af italienske flådefartøjer i Middelhavet og omgående returneret til Libyen.

Kritikken kommer i kølvandet på det, Italiens indenrigsminister, Roberto Maroni, fremhævede som en "historisk dag" i kampen mod den illegale indvandring til Europa. I går samlede tre italienske flådefartøjer 227 nordafrikanske bådflygtninge op i farvandet tæt på Italiens kyst og sejlede dem direkte til Libyens hovedstad, Tripoli.

UNHCR finder fremgangsmåden over for bådflygtningene kritisabel.

- De havde ikke mulighed for at kræve asyl, fordi de ikke engang blev modtaget, siger Laura Boldrini, en talskvinde for UNHCR.

Sidste anmodede 75 procent af alle de bådflygtninge, der kom til Italien, hovedsageligt fra Afrika syd for Sahara og Det Afrikanske Horn, om politisk eller humanitær asyl. Halvdelen af disse bådflygtninge har siden opnået asyl, fremgår det af tal fra UNHCR.

Libyen har ikke underskrevet Geneve-konvention fra 1951 om flygtninge og har heller ikke modtagecentre for politiske flygtninge, påpeger Boldrini.

Italiens minister for europæiske anliggender, Andrea Ronchi, tog i dag til genmæle.

- FN's indsigelser overrasker mig meget, fordi de gør det klart, at FN ikke er bekendt med situationen i Italien, sagde han.

Ronchi tilføjede, at Italien har givet asyl til titusinder af bådflygtninge, og at disse fremstår som et "forbillede for hele verden".

Nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser (MSF) udtrykker også sin kritik af Italiens nye tilbagesendelsespolitik.

- Langt fra at være den historiske dag, den italienske regering udlægger den som, er denne tvungne og kyniske politik i strid med folkeretten, siger Loris de Filippi, leder af MSF i Italien.

I 2008 ankom der 36.900 bådflygtninge til Italiens kyster.

Italien returnerer bådflygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce