Israel raser over bombeangreb


Israel raser over bombeangreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EFFEKT: Palæstinensisk bombeangreb på Gazastriben får Israel til at droppe aftale om samordning af tilbagetrækning med palæstinenserne

ISRAEL: Israel beskyldte i går de palæstinensiske sikkerhedstjenester for ikke at have gjort noget for at forebygge angreb. Det skete efter at fem israelske soldater blev dræbt i det dødeligste angreb siden Yasser Arafats død for over en måned siden.

Angrebet på en militærpost ved Rafah grænseovergangen søndag viste dels gabende huller i de israelske efterretninger, dels har det undermineret planen for næste års planlagte tilbagetrækning fra Gaza, som samordnes mellem Israel og den ny moderate, palæstinensiske ledelse.

- Vi ser ingen tegn på, at de palæstinensiske sikkerhedstjenester forsøger at forebygge angreb, sagde den israelske forsvarsminister Shaul Mofaz på en sikkerhedskonference i nærheden af Tel Aviv.

Truer valget

Mofaz advarede også mod næste måneds valg af ny præsident til Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed kunne blive alvorligt forstyrret, hvis ikke "terrorgrupperne" holdes i ave.

Søndagens angreb, som både den yderligtgående islamiske bevægelse Hamas og Fatahs Høge, et gren af Fatahbevægelsen, påtog sig skylden for, blev øjeblikkelig besvaret af Israel, der fra kamphelikoptere affyrede raketter mod et påstået Hamas metalvarefabrik i den tæt befolkede Gaza by. Israelsk militær sagde, at to bygninger i den østlige del af byen, som var målet, blev brugt af Hamas til at fremstille mortergranater og sprængstoffer.

Et medlem af den yderligtgående palæstinensiske gruppe Jihad, Majed Abu Salem, blev i går dræbt ved en mystisk eksplosion i hans hus i Khan Yunis området i den sydlige del af Gazastriben.

I forbindelse med den mere moderate palæstinensiske ledelse har Israels premierminister Ariel Sharon antydet, at han ville samordne sine planer om at trække styrker og bosættere ud af Gaza næste år med de palæstinensiske myndigheder.

Ingen fremskridt

Men viceforsvarsminister Zeev Boim sagde, at der ikke ville være nogen fremskridt, før de militante grupper var blevet uskadeliggjort.

- Afslutningen på terror er en forudsætning for ethvert fremskridt, sagde Boim til den israelske militærradio.

En talsmand for Sharon sagde også, at chancerne for, at regeringen vil samarbejde med palæstinenserne om tilbagetrækningen fra Gaza, undermineres af den slags angreb.

- Dette angreb vil ikke forhindre Israel i at fortsætte sin tilbagetrækningsplan, men tilbagetrækningen kan ikke samordnes med Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed med mindre den handler mod terroristorganisationer, sagde talsmand Raanan Gissin.

Hæren bekræftede, at fem soldater var blevet dræbt og fem andre såret, heraf to alvorligt, under angrebet i Rafah.

- Foreløbige oplysninger tyder på, at en tunnel med sprængstoffer blev detoneret under en militær kontrolpost, der skulle sikre de palæstinensere, der krydser over grænsen fra Gazastriben til Rafah i Egypten, sagde en talsmand og tilføjede:

- Umiddelbart efter eksplosionen styrtede en bevæbnet palæstinenser ind i kontrolposten, hvor han åbnede ild mod soldaterne. Soldaterne besvarede ilden, og to palæstinensere blev dræbt.

Angrebet er meget pinligt for det israelske militær, som har gennemført en række aktioner i Rafah, særligt for at afdække den type tunneler.

- Det faktum, at palæstinenserne har været i stand til at konstruere en 600 meter lang tunnel på fire måneder uden at blive opdaget, viser at de israelske instrumenter og modforholdsregler er utilstrækkelige. Og at efterretningstjenesten ikke har været god nok, hed det i en leder i avisen The Jerusalem Post.

De israelske medier sagde også, at angrebene bar den libanesiske shiamuslimske Hizbollah-milits' fingeraftryk. Hæren beskylder militsen for at støtte de militante palæstinensere økonomisk.

En kilde i Sharons administration siger, at Iran og Syrien, Hizbollahs største støtter, også havde ansvar for angrebet.

Vestbredden slap ikke for den ny opblussen i volden, idet en leder af Hamas bevæbnede fløj blev skudt og dræbt i Nablus under en skudveksling med israelske soldater. (AFP)

Israel raser over bombeangreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce