Islandsk folkeafstemning ventes i februar


Islandsk folkeafstemning ventes i februar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen i Island lægger op til folkeafstemning 20. februar om den omstridte Icesave-lov. Altinget indkaldt til krisesamling.

Islands regering har foreslået onsdag den 20. februar som dato for en folkeafstemning om den omstridte Icesave-lov, der indebærer en tilbagebetaling af mange milliarder kroner til Storbritannien og Holland.

Storbritannien har advaret islændingene om, at de risikerer økonomisk isolation, hvis vælgerne forkaster den stærkt upopulære lov, som er blevet godkendt i Altinget.

Valgdatoen er blevet foreslået i lovudkast, som skal til afstemning i Altinget, hvor medlemmerne er blevet kaldt sammen fredag - tre uger tidligere end planlagt - på grund af krisen.

En ny meningsmåling fra MMR viser, at 58 procent af vælgerne i Island er imod loven, mens en Gallup-måling viser, at 51 procent er imod den.

Islands præsident, Ólafur Ragnar Grímsson, har nedlagt veto mod loven, som et snævert flertal i landets parlament, Altinget, vedtog 30. december. Præsidentens veto betyder i princippet, at spørgsmålet skal afgøres ved en folkeafstemning.

Loven er vedtaget af Altinget med et snævert flertal.

Holland og Storbritannien betalte i 2008, da Islands økonomi brød sammen, omkring 28 milliarder kroner i indlånsgaranti til 320.000 briter og hollændere, der pludselig mistede deres indeståender i den islandske netbank Icesave. Mange islændinge siger, at de ikke vil holdes ansvarlige for private virksomheders og finansjonglørers gerninger og ser ingen grund til, at staten Island med den sønderskudte økonomi påføres den enorme økonomiske byrde ved en tilbagebetaling.

Islandsk folkeafstemning ventes i februar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce