Islands venstrefløj fejrer historisk sejr


Islands venstrefløj fejrer historisk sejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valget i Island er historisk, fordi Socialdemokraterne og Venstregrønne for første gang får absolut flertal. De to partier kan fortsætte i regering.

Socialdemokraterne og de Venstregrønne har i overbevisende stil vundet valget i Island, viser den endelige optælling af stemmerne fra gårsdagens altingsvalg.

Med henholdsvis 29,8 og 21,7 procent af stemmerne har de to partier for første gang opnået et absolut flertal.

De to partier får henholdsvis 20 og 14 mandater i det 63 pladser store Alting. Aldrig før har Islands vælgere givet en ren venstrefløjsregering et mandat.

Islændinge vidste, hvilken koalition de gik ind til inden valget, fordi de to partier siden februar har haft magten i en overgangsregering. Den tog over, da den daværende regering kastede håndklædet i ringen som følge af finanskrisen, der har ramt østaten særligt hårdt.

Valgets store taber blev da også det gennem årtier dominerende konservative Selvstændighedspartiet. Partiet led med 23,9 procent af stemmerne et historisk nederlag og måtte sige farvel til ni mandater.

Socialdemokraternes massive fremgang er et signal om, at statsminister Jóhanna Sigurdardóttirs ønske om at få Island med i EU og euroen indført som valuta har båret frugt.

- Island skal ansøge om medlemskab af EU hurtigst muligt. Det er et vigtigt signal at sende til det internationale samfund om, at vi ønsker at finde en løsning på de økonomiske problemer, vi befinder os i, siger den genvalgte regeringschef, der betegner vælgernes dom som et opgør med liberalismen.

I alt 227.896 islændinge var stemmeberettigede, og selv om en del i tiden op til valget havde givet udtryk for deres politiske desillusion, så stemte 193.934, hvilket er en valgdeltagelse på 85,1 procent.

Islands venstrefløj fejrer historisk sejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce