Islands vælgere vil i EU


Islands vælgere vil i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Islands vælgere vendte det konservative Selvstændighedspartiet ryggen og stemte på Socialdemokratiet, som vil føre Island ind i EU.

Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir og hendes Socialdemokrati blev altingsvalgets store vinder. Valgsejren var samtidig et klart signal om, at en stor del af det økonomisk hårdt pressede lands befolkning nu er klar til EU.

Med 25 procent af stemmerne optalt stod det klart, at Socialdemokraterne og koalitionspartneren Venstregrøn med en samlet fremgang på 15 mandater kan fortsætte som en flertalsregering. De to partier sidder på 35 af Altingets 63 pladser.

Valgets store taber er det konservative Selvstændighedspartiet, der har været ved magten uafbrudt i 18 år. Nu har vælgerne vendt partiet ryggen, og partiet står ifølge den første prognose til at miste 10 mandater fra 25 til 15.

Socialdemokraternes massive fremgang er et signal om, at Jóhanna Sigurdardóttirs kompromisløse holdning til Island i EU og euro som islandsk valuta har båret frugt.

- Det er vigtigt at søge om optagelse i EU straks. Det er et signal til det internationale samfund om, at Island vil følge spillereglerne og ønsker at komme ud af krisen. Men nationen skal vide, hvad et medlemskab indebærer, sagde Jóhanna Sigurdardóttir tidligere på dagen.

Den siddende statsminister er indstillet på at finde en løsning med Venstregrønne, så Island om fire år har euro som valuta.

Islands vælgere vil i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce