Islands statsminister stemte i strålende sol

Lørdag valfartede Island til stemmeurnerne. Blandt dem var stemmeslugeren Johanna Sigurdardottir

Islands statsminister stemte i strålende sol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På trods af en vejrmelding, der lød på overskyet i Reykjavik, så strålede Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir om kap med solen.

Islands statsminister, Jóhanna Sigurdardóttir, så rigtig tilfreds ud, da hun steg ud af sin sorte Honda på valgstedet Hagaskolen i den vestlige del af Reykjavik.

Statsministeren gik alene gennem skolens gange hen til stemmelokalet, men blev fulgt af et massivt islandsk og udenlandsk presseopbud helt frem til valgbordet, hvor hun fik udleveret sin stemmeseddel.

Jóhanna Sigurdardóttir satte resolut sit kryds bag forhænget og var ude efter få sekunder. Hun dvælede heller ikke, da sedlen skulle stoppes i stemmeboksen, så fotograferne skulle være hurtige på udløseren.

På vej ud fra valglokalet kommenterede den socialdemokratiske statsminister valget og sagde på islandsk:

- I dag har vi en enestående historisk mulighed for at give Island en venstreorienteret regering.

En finsk journalist bad om en kommentar på engelsk, særligt om Islands forhold til EU. Jóhanna Sigurdardóttir, der ikke har villet tale med udenlandske journalister, siden hun først i februar blev udpeget som statsminister for en overgangsregering, svarede:

- Jeg vil arbejde hårdt på, at Island bliver medlem. Derudover har vi også en stor opgave med at få økonomien på fode, og at få folk til at genvinde troen på os politikere.

Derpå hastede hun bort fra valgstedet og ud i den kølige, men solbeskinnede forårsdag. Alt tyder på, at islændingene søndag vågner op til et nyt politisk landskab, hvor de for første gang i historien har valgt en venstreorienteret regering.

Koalitionen mellem Socialdemokraterne og partiet Venstregrønne står ifølge de seneste meningsmålinger, der blev offentliggjort på valgdagen, til at sikre sig 37 af de 63 pladser i det islandske folketing, Altinget.

Men det er ikke nogen let opgave, statsminister og leder af Socialdemokratiet, Jóhanna Sigurdardóttir, og lederen af Venstregrønne, finansminister Steingrimur J. Sigfusson, påtager sig.

Mens statsministeren er glødende tilhænger af islandsk medlemskab af EU og vil arbejde på at indlede forhandlinger i løbet af maj, så er den venstresocialistiske finansminister langt mere kølig. På det seneste har Sigfusson dog indvilget i at gennemføre og respektere resultatet af en folkeafstemning.

En anden kæmpemæssig opgave er oprydningen i det finansielle kaos, som den konservativt ledede regering efterlod i efteråret. På få år havde nogle få islandske finansartister spillet store dele af samfundets værdier væk, så landet i dag står med en astronomisk gæld, der er 10 gange større end bruttonationalproduktet på 1500 milliarder islandske kroner (omkring 75 mia. danske kroner).

Et massivt lån fra Den Internationale Valutafond, IMF, Den Europæiske Centralbank, ECB, Den Amerikanske Centralbank, FED, samt en række andre landes centralbanker, heriblandt de nordiske på samlet 10 milliarder dollar (58 milliarder kroner) skal være med til at bringe Island på fode igen.

De mest optimistiske regner med, at det allerede vil ske i løbet af et år, mens andre måske mere realistiske tror, at det over den kommende fire-årige valgperiode.

I alt 228.000 af landets 320.000 indbyggere har stemmeret. Der er seks valgkredse med i alt cirka 140 valglokaler. Sædvanligvis er stemmeprocenten i Island mellem 80 og 90 procent, og det ventes også ved dette valg.

Det officielle resultat af valget i Island ventes tidligt søndag, mens det endelige resultat med fordeling af personlige stemmer og tillægsmandater godt kan trække ud til mandag, oplyser Den Nationale Valgkommission.

Islands statsminister stemte i strålende sol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce