Islands præsident afviser omstridt lov


Islands præsident afviser omstridt lov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Islands præsident nedlægger veto mod den såkaldte Icesavelov. Det ryster regeringen, og det er uklart, om den bliver siddende.

Islands præsident, Ólafur Ragnar Grímsson, skriver ikke under på den kontroversielle Icesavelov, der blev vedtaget af et smalt flertal i Altinget 30. december. Det er derfor uvist, om den islandske koalitionsregering bliver siddende.

Med beslutningen sendes loven til folkeafstemning "hurtigst muligt", som det hedder i en erklæring fra præsidenten.

Loven handler om den islandske stats tilbagebetaling af 5,5 milliarder dollar (cirka 28 milliarder danske kroner) over de næste 14 år til Storbritannien og Holland efter bankkrakket i 2008.

Præsidenten har brugt den meget sjældent benyttede mulighed for at blokere for en lov, der er vedtaget i parlamentet. Det er kun sket en gang tidligere i landets historie, nemlig i 2004, da præsident Grímsson nægtede at skrive under på en lov om begrænset ejerskab til islandske medier.

Avisen Frettabladid skriver, at præsidenten søndag på sin bopæl mødtes med fire nøgleministre. Angiveligt skal Ólafur Ragnar Grímsson også have talt med chefen for centralbanken, Már Gudmundsson, og andre eksperter om konsekvenserne ved at nedlægge veto mod Icesaveloven.

Præsidenten har ikke talt med oppositionen eller repræsentanten for Den Internationale Valutafond, IMF, der har ydet Island lån på betingelse af tilbagebetaling til de nødstedte kunder i den krakkede, islandske internetbank.

Island er under massivt pres fra EU og fra IMF, der af hensyn til et eventuelt medlemskab og af hensyn til långivningen gerne ser en tilbagebetalingsaftale af hensyn til de videre processer.

En række ledende arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer i Island har opfordret præsident Grímsson til at skrive under på loven, mens omkring 25 procent af den islandske vælgerbefolkning har protesteret mod loven i en storstilet underskriftindsamling.

Islands præsident afviser omstridt lov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce