Island er på vej mod bedre Icesave-vilkår


Island er på vej mod bedre Icesave-vilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Island vil ikke kommentere britisk udspil til lavere renter og ændrede tilbagebetalingsvilkår i sagen om den krakkede islandskejede netbank Icesave.

Samtidig med, at der føres uformelle samtaler mellem Island, Storbritannien og Holland i den såkaldte Icesave-konflikt, skal den britiske finansminister, Alistair Darling, havde opblødt kravene til Island. Det skriver avisen Financial Times.

Den britiske avis skriver videre, at Darling fortsat holder fast i, at Island skal betale de knap 30 milliarder kroner, som Storbritannien og Holland på vegne af Island udbetalte i indskydergaranti til bankens kunder.

En kilde tæt på den islandske regering siger, at Island ikke har nogen kommentarer til de britiske avisoplysninger. Forsigtigheden skal ses i lyset af, at tidligere lækager har vanskeliggjort forhandlingerne mellem parterne.

Den islandske forhandlingsdelegations samtaler i London skal gerne munde ud i en reel forhandling om en bedre aftale end den, der blev fremlagt som lovforslag og vedtaget af det islandske parlament, Altinget, ved årsskiftet.

Regeringen i Island anerkender, at lånet til at kompensere britiske og hollandske bankkunder i Icesave skal betales tilbage. Det springende punkt er vilkårene, som Darling ifølge Financial Times angiveligt er villig til at ændre.

I den oprindelige Icesave-aftale skal Island fra 1. januar 2009 betale 5,55 procent i rente i hele tilbagebetalingsperioden. De første syv år er afdragsfri, og hele beløbet skal være betalt inden juni 2024.

En stor del af Islands befolkning finder den nuværende aftale helt urimelig, og det fik præsident Ólafur Ragnar Grímsson til at nægte at skrive under på lovforslaget. Ifølge den islandske grundlov skal sagen afgøres med en folkeafstemning. Den er fastsat til 6. marts.

Et nej vil komplicere fremtidige udbetalinger af et stabiliseringslån fra Den Internationale Valutafond (IMF) og de nordiske lande og Islands eventuelle optagelse i EU. En ny og gunstigere Icesave-aftale vil kunne aflyse den islandske folkeafstemning.

Island er på vej mod bedre Icesave-vilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce